Fenomenul meteorologic La Nina, cunoscut pentru provocarea unei răciri a apei din centrul și estul Pacificului ecuatorial, s-ar putea dezvolta în următoarele luni. Potrivit unui buletin emis de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), există o probabilitate de 55% ca La Nina să apară în perioada decembrie 2024 – februarie 2025. Totuși, acest fenomen va fi de „scurtă durată și intensitate redusă”, iar efectele sale vor fi insuficiente pentru a contrabalansa încălzirea globală provocată de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră.
Când se întoarce La Nina?
La Nina și El Nino sunt fenomene climatice naturale ce influențează vremea la scară globală, dar La Nina produce condiții opuse celor ale El Nino, generând răcirea atmosferică. Cu toate acestea, aceste fenomene nu pot înlocui efectele schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane.
„Anul 2024 a început cu El Nino şi este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată. Chiar dacă fenomenul La Nina, cunoscut pentru răcirea temporară a climei, se manifestă, acesta nu va fi suficient pentru a contrabalansa încălzirea cauzată de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră, care au specificitatea de a reţine căldura în atmosferă”, a declarat secretara generală a OMM, Celeste Saulo, într-un comunicat, potrivit Antena3 CNN.
Prognoza meteorologică pentru lunile următoare
Anul 2024 este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, iar chiar și un fenomen de scurtă durată precum La Nina nu va avea capacitatea de a contrabalansa încălzirea provocată de schimbările climatice. În perioada februarie-aprilie 2025, se estimează o revenire la condiții climatice neutre, cu o probabilitate similară de 55%.
Deși La Nina este un fenomen natural, cercetătorii subliniază că schimbările climatice amplifică frecvența și intensitatea fenomenelor meteorologice extreme. Aceste schimbări au un impact semnificativ asupra regimurilor sezoniere de precipitații și temperaturi, determinând o nouă normă în climatul global.
Nina, un fenomen natural cu impact global asupra climei
Sursa foto: Arhivă