Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Când se sărbătorește Paștele în anul 2023 și 2024

Când se sărbătorește Paștele în anul 2023 și 2024

Când se sărbătorește Paștele în anul 2023 și 2024

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase ale anului. Unul dintre lucrurile aparte care îl face special, lăsând la o parte însemnătatea creștină, Învierea Domnului nu cada niciodată la aceeași dată. Află când va avea loc paștele ortodox și cel catolic în 2023, respectiv în anul 2024, dar și modul în care se calculează data.

Paștele se sărbătorește în zile diferite atât pentru ortodocși cât și pentru catolici. Se întâmplă foarte rar ca oamenii de religii diferite să aibă Paștele în același timp și vorbim aici doar de coincidențe, în funcție de calculele efectuate în acest sens.

În cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit că Paştele vor fi serbate totdeauna în prima duminică de după prima noapte cu Lună plină de după echinocţiul de primăvară. La ortodocși se calculează în funcție de luna plină de după echinocţiul de primăvară, în timp ce ortodocşii calculează în funcţie de luna plină astronomică.

În 2023, Paștele catolic va fi sărbătorit pe 9 aprilie. Paștele ortodox va fi celebrat la o săptămână distanță, pe 16 aprilie. Anul acesta, Paștele Catolic a avut loc pe 17 aprilie, chiar când ortodocșii sărbătoreau Floriile.

În 2024, Paștele catolic va fi sărbătorit pe 31 martie. Paștele ortodox va fi celebrat tocmai în luna mai, pe 2. Floriile sunt mereu cu o săptămână înainte de Înviere.

Cele mai cunoscute tradiții de Paște

În fiecare an de Paște se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri importante. Este o perioadă frumoasă, în care credincioșii merg în fiecare seară la biserică și participă la denii. Cele mai importante sunt vineri și sâmbătă, când se trece pe sub masă și se ia lumină.

Toate pregătirile se fac în Săptămâna Mare, iar până Sâmbătă trebuie terminate toate bunătățile. În ajun de Paște, gospodinele pun la punct ultimele detalii și pregătesc ținutele pentru biserică. Fiecare trebuie să poarte ceva nou pentru a întâmpina sărbătoarea cum se cuvine.

Se vopsesc ouă în culoarea roșu, dar în ultima vreme se optează și pentru alte culori. Se coc cozonaci, se fac preparate din carne de oaie, dar este important de știut că se mănâncă pui și pește ca să fii ușor ca aceste două animale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: