Redactia.ro
Home » Știri » Când se trece pe sub masă în Postul Paștelui în 2024. Ce trebuie să știe fiecare creștin

Când se trece pe sub masă în Postul Paștelui în 2024. Ce trebuie să știe fiecare creștin

Când se trece pe sub masă în Postul Paștelui

În Postul Paștelui din 2024, un ritual important pentru creștinii ortodocși este trecerea pe sub masă, care are loc în Vinerea Mare, în cadrul Săptămânii Mari, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor. Acest post a început pe 18 martie 2024 și se va încheia pe 4 mai 2024, cu o zi înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, ce va avea loc pe 5 mai 2024.

Tradiții importante în Postul Paștelui

Trecerea pe sub masă are o semnificație profundă și simbolică. Este un act prin care credincioșii își amintesc de coborârea lui Iisus Hristos în mormânt și de învierea sa ulterioară. Prin această acțiune, ei urmează exemplul Mântuitorului și își reafirmă credința în învierea lor spirituală alături de El.

Masa sub care se trece poartă numele de Epitaf și este un obiect liturgic confecționat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care este reprezentată sau pictată scena punerii în mormânt a lui Iisus Hristos. Epitaf-ul este scos în mijlocul bisericii în timpul slujbei denumite „Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”. Înainte de a trece pe sub masă, credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, așezate pe Epitaf.

Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, în semn de respect pentru unicitatea jertfei lui Iisus Hristos, în timp ce alții trec de trei ori, reprezentând cele trei zile în care trupul Mântuitorului a fost în mormânt.

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor aduce cu sine și alte tradiții și obiceiuri deosebit de importante. În această perioadă, creștinii sunt sfătuiți să evite certurile, să nu doarmă la prânz în Joia Mare și să nu vopsească ouăle în Vinerea Mare. De asemenea, se recomandă evitarea trecerii sub masă după o persoană în vârstă sau bolnavă în această zi, deoarece există credința că aceasta ar putea prelua suferințele sau păcatele acestora.

Curățenia generală a casei este o altă tradiție importantă în Săptămâna Mare, iar numărul tăvilor în care se fac cozonacul sau pasca trebuie să fie par, conform unei credințe vechi. De asemenea, se spune că este păcat să se lucreze din greu în această săptămână, deoarece există credința că „raiul este închis” și cine muncește prea mult riscă să ajungă în iad.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: