Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când se trece pe sub masă la biserică, în Săptămâna Mare. Ce simbolizează acest gest

Când se trece pe sub masă la biserică, în Săptămâna Mare. Ce simbolizează acest gest

Suntem în Săptămâna Mare, așa că fiecare zi de acum până la Paști are o semnificație uriașă pe care fiecare român trebuie să o cunoască. Care este ziua în care putem păși pe sub masă în biserică, dar mai ales, care este sensul acestui gest! Este foarte important să cunoaștem această tradiție!

Când trecem pe sub masă în Săptămâna Mare

Fiecare zi din Săptămâna Mare este importantă, dar vineri este una dintre cele mai importane zile ale anului pentru creștini.

Nu, nu numai că mergem la biserică să ne rugăm în Vinerea Mare, ci vom trece și pe sub masă, așa cum se face în fiecare an în această zi, dinaintea Paștelui. Cu siguranță am urmat cu toții această tradiție încă din copilărie.

Ce însemnătate are trecutul sub masă în Vinerea Mare: cum se trece CORECT

Din cele mai vechi timpuri s-a spus că a trece pe sub masă în Vinerea Mare înseamnă de fapt coborârea și ridicarea din mormânt, amintind de suferințele îndurate de Iisus Hristos după răstignirea sa.

Preotul Nicolae Crângaşu a explicat cum trecem corect ”pe sub masă” în Vinerea Mare. Acest obicei este urmat an de an de către toți cei cu credință în suflet.

„Creştinii au creat obiceiul de a trece pe sub masa pe care este aşezat Sfântul Epitaf cu icoana punerii în mormânt a Mântuitorului. Pentru a arăta un fel de pietate tăcută plină de veneraţie întru suferinţa şi moartea lui Iisus Hristos mai ales pentru timpul cât a stat în mormânt.

Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort
şi pus în mormânt. Astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângaşu.

De ce ar trebui să fii atent când treci pe sub masă?

Ei bine, în Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor, în toate bisericile se respectă obiceiul de a se trece pe sub masă, astfel încât preoții pun masa în centrul bisericii, desupra căreia este așezat Sfântul Epitaf, alături de crucea Mântuitorului.

Credincioșii trebuie să treacă de trei ori pe sub masa sfântă, dar înainte de asta se pun flori pe masa pe sub care trec, iar apoi după fiecare trecere se aprinde o lumânare și se face Sfânta Cruce.

De asemenea, încă din cele mai vechi timpuri se spune că atunci când mergi pe sub masă este bine să ai măcar un articol nou de îmbrăcăminte, ceea ce înseamnă de fapt curățirea de lucruri rele, precum și curățarea sufletului.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: