Redactia.ro
Home » Știri » Când și unde se afișează, de fapt, rezultatele la Bac 2024. La ce oră vor fi publicate

Când și unde se afișează, de fapt, rezultatele la Bac 2024. La ce oră vor fi publicate

Elevii din ultimul an de liceu, care au susținut examenul de Bacalaureat, așteaptă cu nerăbdare rezultatele. Vineri, 5 iulie, aceștia au încheiat ultima probă a examenului, la limba și literatura maternă. După emoțiile din timpul examenelor, absolvenții vor afla în curând primele rezultate ale BAC-ului din 2024.

Când și unde se afișează rezultatele la BAC 2024

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2024 vor fi afișate luni, 8 iulie, până la ora 12:00. În intervalul 12:00 – 18:00 se vor putea depune contestații, iar rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 12 iulie 2024. Rezultatele vor fi disponibile pe site-ul oficial al Ministerului Educației, rezultate.edu.ro, precum și la avizierele centrelor de examen.

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și să aibă o medie de minimum 6 la probele scrise. Candidații care nu reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat 2024 în sesiunea de vară se pot înscrie la sesiunea de toamnă.

Calendar BAC 2024 sesiunea de toamnă

Înscrierile pentru a doua sesiune de examen vor avea loc între 15 și 22 iulie 2024, inclusiv pentru candidații care au promovat examenele de corigențe. Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se va desfășura pe 8 – 9 august 2024, iar evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) va avea loc pe 9 august 2024. Evaluarea competențelor digitale (proba D) va avea loc pe 12 august 2024, iar evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) se va desfășura pe 13 – 14 august 2024.

Probele scrise se vor desfășura după cum urmează:

  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Rezultatele la probele scrise vor fi afișate pe 26 august 2024, până la ora 12:00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul 12:00 – 18:00. Rezolvarea contestațiilor va avea loc între 27 și 29 august 2024, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 30 august 2024.

Pentru a fi declarat promovat la Bacalaureat, candidatul trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă și o medie generală de cel puțin 6. Media Bacalaureatului se calculează ca medie aritmetică a notelor obținute la cele trei probe scrise. Elevii care obțin media 5,99 vor avea această medie rotunjită la 6,00, permițându-le astfel să promoveze examenul.

Opțiuni pentru elevii care nu au promovat Bacalaureatul 2024

Cei care nu au reușit să treacă examenul de Bacalaureat au alte opțiuni disponibile. Dacă nu pot intra la facultate, absolvenții de liceu pot să se înscrie la o școală postliceală sau să încerce să se angajeze direct pe piața muncii.

Școlile postliceale și de maiștri oferă diverse oportunități de calificare în multiple domenii. Cei care doresc să obțină diploma de bacalaureat trebuie să știe că pot susține examenul de două ori gratuit. Pentru a treia încercare și pentru fiecare probă suplimentară, trebuie plătită o taxă de 39 de lei, iar pentru toate probele, suma ajunge la 230 de lei.

Învățământul postliceal de stat este organizat de Ministerul Educației, fie din proprie inițiativă, fie la propunerea autorităților locale sau la solicitarea agenților economici și a altor instituții interesate. Admiterea în învățământul postliceal se desfășoară anual în două etape: după sesiunea din iunie – iulie și după sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat.

Absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, se pot înscrie la învățământul postliceal cu următoarele documente: cerere de înscriere, copie certificată a certificatului de naștere, cartea de identitate și, dacă este cazul, certificatul de căsătorie, diplomă de bacalaureat sau adeverință de absolvire a studiilor liceale, foaia matricolă pentru clasele IX-XII/XIII și adeverință medicală de la medicul de familie care confirmă aptitudinea pentru calificarea dorită.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: