Redactia.ro
Home » Știri » Când trecem la ora de iarnă. Cum ne poate afecta organismul această schimbare

Când trecem la ora de iarnă. Cum ne poate afecta organismul această schimbare

Când trecem la ora de iarnă.

Când trecem la ora de iarnă. România va trece la ora de iarnă peste două zile. Ceasurile se vor da cu o oră înapoi, când ora 04.00 va deveni ora 03.00. Conform unei vorbe din popor, vom dormi cu o oră în plus. Ziua de 31 octombrie va deveni cea mai lungă zi a anului, căci va avea 25 de ore. Cum ne poate afecta acest lucru?

Când trecem la ora de iarnă. Cum ne poate afecta organismul această schimbare

Când trecem la ora de iarnă. Vom trece la ora de iarnă în două zile, fiind considerată, de fapt, ora standard. În ultimul weekend din luna octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe data de 31 octombrie, România va trece la ora de iarnă 2021. Ora 04.00 va deveni ora 03.00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult. De asemenea, 31 octombrie va deveni cea mai lungă zi a anului, căci va avea 25 de ore. Schimbările de vară/iarnă au fost adoptate încă din anul 1967, având ca scop creșterea numărului de ore ce pot fi lucrate în bătaia soarelui.

Conform medicilor, schimbările orare vin la pachet cu multe afecțiuni pentru oameni. Organismul uman, mai ales în rândul copiilor și bătrânilor, poate fi dat oeste cap. Medicii se referă la stări precum insomnii, oboseală, dureri de cap, astenie și irascibilitate, anxietate. Totodată, faptul că ziua mai mică este necesat că odată cu schimbarea orei și rutina personală să fie alta.„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de som, apare o perturbare”, explică Valentina Bobo, medic de familie.

La vârstnici adaptarea la noua oră poate fi mai dificilă pentru că la ei contează mai mult și numărul de ore de somn, și mesele fixe, dar mai ales medicația. „Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular”, atrage atenția Ruxandra Constantina, medic de familie.

Cum putem combate neplăcerile create de această schimbare orară

Specialiștii au declarat că există și arme împotriva tulburărilor provocate de schimbarea orei. . „Eu i-aș sfătui pe părinții de copii și de adolescenți să profite de acest moment pentru reglarea orei în care se desfășoară somnul copiilor. Știm, ei vor să stea mai mult. Ceea ce putem să facem acum este să le spunem: te vei culca în același timp ca și aseară, dar nu va fi ora 11:00, va fi ora 10:00”, spune psihologul Lorena Diaconescu.

Încă din 2018 a început să se discute la nivel european despre renunțarea la schimbarea orei, tocmai pentru că are și unele efecte neplăcute. Comisia Europeană a decis să renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre liberatatea de a alege dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1997, privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României a fost respinsă de Senat, în ședinșa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: