Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când trecem la ora de vară în 2024. Data la care dăm ceasurile cu o oră înainte

Când trecem la ora de vară în 2024. Data la care dăm ceasurile cu o oră înainte

Ora de vară 2022. Schimbarea orei se face în această noapte

Ne pregătim să ieşim din iarnă, iar asta înseamnă că vremea se încălzeşte, iar ziua se măreşte. La asta ajută şi faptul că dăm ceasurile înainte cu o oră.

În 2024, românii sunt așteptați să treacă la ora de vară pe 30 spre 31 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 03:00 devine ora 04:00.

Ora se schimbă în weekend

Schimbarea orei este planificată întotdeauna în weekend, în timpul nopții, pentru a minimiza impactul asupra rutinei zilnice și a activităților esențiale. Așadar, românii sunt încurajați să-și pregătească ceasurile pentru a se adapta la noile ore și pentru a profita de beneficiile luminii naturale pe parcursul sezonului de vară.

Ora de vară va fi în vigoare până în ultima duminică din octombrie, când se va reveni la ora standard. Astfel, pe data de 27 octombrie 2024, ora 04:00 va deveni din nou ora 03:00, marcând sfârșitul perioadei de vară.

După cum ne- am obișnuit deja, începutul primăverii astronomice, va avea loc pe data de 20 martie 2024, iar în momentul respectiv ziua va deveni egală cu noaptea, iar lumina zilei va crește gradual și nopțile se vor scurta până la solstițiul de vară, de la 20 iunie.

Pe timpul zilei, ne vom bucura din ce în ce mai mult de razele soarelui. Soarele va răsări dis-de- dimineață, în jurul orei 6 și 18 minute și va intra în nori la ora 18 și 29 de minute.

Pe 31 martie trebuie să ne setăm ceasurile și să le dăm cu o oră înainte. Conform aranjamentelor la nivel mondial, ora 4 în dimineața zilei de duminică, o să devină ora 5. Chiar dacă vom pierde o oră din ziua respectiva, vom avea în plus o oră de lumină.

Se va renunţa la schimbarea orei

Dezbaterile privind ora de vară și impactul său asupra vieții cotidiene și sănătății continuă să fie în centrul atenției în Uniunea Europeană. În ultimii ani, Parlamentul European a susținut propunerea de a renunța la schimbarea orei de vară, inițial fixată pentru 2019, ulterior amânată pentru 2021, dar rămasă şi astăzi subiect de discuție.

Istoricul schimbărilor de oră datează de la Primul Război Mondial, când Germania și Franța au introdus această măsură pentru a economisi energie. Ulterior, multe alte țări europene au adoptat această practică, însă au renunțat la ea după încheierea conflictelor mondiale.

În cadrul Uniunii Europene, măsurile privind ora de vară sunt reglementate de Directiva 2000/84/CE, care impune trecerea la ora de vară în ultima duminică din martie și revenirea la ora standard în ultima duminică din octombrie.

Unele studii indică efecte pozitive, cum ar fi creșterea activităților în aer liber, în timp ce altele sugerează că ajustarea la noile ore poate afecta bioritmul uman și sănătatea în moduri neașteptate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: