Redactia.ro
Home » Știri » Când va ajunge noua tulpină Covid XEC în România. Ce spun specialiștii

Când va ajunge noua tulpină Covid XEC în România. Ce spun specialiștii

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, denumită Covid XEC, se răspândește rapid în Europa și există șanse mari să devină tulpina dominantă în această toamnă. Potrivit dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog în cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor, apariția acestei variante în România este doar o chestiune de zile.

Noua tulpină, un hibrid al subvariantelor Omicron, a fost detectată pentru prima dată în Germania, de unde s-a răspândit în alte țări europene, precum Marea Britanie, Franța, Danemarca și Italia.

O tulpină contagioasă, dar mai puțin agresivă

Covid XEC este o variantă extrem de contagioasă, dar conform experților, nu pare să fie foarte agresivă. Dr. Coman explică faptul că această răspândire este inevitabilă, mai ales din cauza mobilității crescute a oamenilor.

‘Și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă. Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în în vacanță”, a explicat specialistul pentru adevarul.ro.

În ciuda ratei ridicate de răspândire, simptomele provocate de Covid XEC sunt relativ ușoare, ceea ce explică de ce mulți oameni nu se mai testează. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și director medical al Institutului „Matei Balș” din București, confirmă că mulți dintre cei infectați nu se mai prezintă la medic pentru testare, având în vedere că simptomele sunt similare unei răceli obișnuite.

„În momentul în care au o simptomatologie exact ca o răceală, care ține două-trei zile, e aproape greu de crezut că lumea va merge să se testeze la medicul de familie sau la spital, în condițiile în care lucrurile se rezolvă de la sine. Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare. În momentul în care nu ai complicații, nu ai o stare generală proastă și nu ajungi la medic, evident că nu vei face testarea, în cele mai multe dintre cazuri”., explică Marinescu.

Riscurile pe termen scurt

Deși nu există motive majore de îngrijorare legate de Covid XEC în prezent, specialiștii avertizează că riscurile ar putea crește odată cu venirea sezonului rece. Dr. Marinescu subliniază că atunci când gripa sezonieră și alte viroze respiratorii vor circula simultan cu această nouă tulpină de SARS-CoV-2, riscurile de complicații vor crește.

 „Până la urmă, este normal ca după pandemie fi intrat în această etapă de conviețuire cu virusul. Și o să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment.  Problema pe care am putea să o avem este în momentul în care va veni sezonul rece, sezonul de gripă, și vom avea în același timp și viroze și gripă și diverse alte infecții respiratorii. Și vom avea și infecția cu SARS-Cocv-2”.

Totuși, medicul subliniază că suntem deja într-o etapă de „conviețuire cu virusul”, iar populația s-a adaptat treptat la prezența constantă a acestuia în comunitate. „Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, la fel cum am învățat să trăim cu alte infecții, precum gripa sau tuberculoza”, precizează dr. Coman.

Imunitatea colectivă și protecția împotriva Covid XEC

În prezent, nu există un vaccin specific pentru tulpina Covid XEC, dar specialiștii susțin că imunitatea colectivă dobândită prin vaccinurile anterioare și trecerea prin boală oferă un anumit grad de protecție.

„Într-adevăr, pentru această tulpină nu există un vaccin în România. Însă, ca și în cazul gripei, există o oarecare acoperire, într-un procent mai mare sau mai mic. Să vă dau un exemplu: în cazul gripei, eficiența vaccinului este de 80-90%. Evident, dacă este destinat tulpinii care circulă în prezent.

Dacă nu, eficiența este mai scăzută. Pe același principiu funcționează și vaccinul anti Covid. Pe de altă parte, să nu uităm că noi ori ne-am vaccinat în anii trecuți, ori am trecut prin boală, cu ceva imunitate restantă am rămas. De aceea nici nu mai sunt spitalele pline cu pacienți. Pentru că receptivitatea populației este mult crescută”, continuă dr. Coman.

Totodată, specialistul recomandă continuarea măsurilor de protecție standard, precum izolarea voluntară în caz de îmbolnăvire și respectarea regulilor de igienă.

Cel mai important lucru, în opinia mea, este să ne autoizolăm dacă suntem bolnavi. Apoi, dacă avem copilul bolnav, acesta ar trebui să stea acasă. Odată ce este introdus în colectivitate, la creșă, grădiniță sau școală, el poate transmite boala altor copii. Aceștia ajung apoi acasă și își îmbolnăvesc familia. Copilul cu febră ar trebui să evite colectivitatea de la două până la cinci zile, până îi trece febra. La rândul lor, adulții bolnavi nu ar trebui să nu se ducă la serviciu. Iar dacă se duc, recomandat este să poarte mască de protecție. Practic ar trebui să încercăm să facem tot ce ne stă în putință să nu-i îmbolnăvim pe cei din jur. Și dacă te duci până la magazin să cumperi pâine, trebuie să porți mască”, a mai explicat medicul specialist.

Gripa aviară, o amenințare viitoare

Deși Covid XEC este în prezent o variantă de interes major, epidemiologii avertizează că alte virusuri ar putea prezenta riscuri similare în viitor. Dr. Coman consideră gripa aviară ca fiind un potențial pericol global.

„Riscul a existat tot timpul. Nu l-am perceput noi așa, dar a existat. Încă de prin 2009 – 2010 mă preocupa riscul apariției unor epidemii cu virusuri gripale aviare. Și cred și acum că acest pericol încă există. Așa cum a apărut SARS-CoV-2 și SARS-CoV-1, de fapt, de la animale, unul de la cămile, altul de la lilieci.

Zoonozele sunt boli care se transmit de la animale la om. Iar zoonozele respiratorii, multe dintre ele, vin din Asia pentru că acolo oamenii au un contact mai direct cu animalele.  Dacă o să mergeți într-un târg de animale sau într-o piață de păsări o să vedeți că într-o cușcă sunt înghesuite și 150 de păsări. Iar păsările se cumpără vii, comerțul cu animale vii este foarte intens acolo”. 

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: