Redactia.ro
Home » Homepage » Când va fi atins vârful epidemiei în România. Anunțul ministrului Sănătății Nelu Tătaru

Când va fi atins vârful epidemiei în România. Anunțul ministrului Sănătății Nelu Tătaru

vârful epidemiei

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru crede că vârful epidemiei de coronavirus în România va fi probabil la sfârşitul acestei săptămâni. Acum ne aflăm într-o fază de platou, pentru că avem un număr constant de cazuri noi, în jur de 300 pe zi.

Cu toate acestea, suntem în continuare într-un risc epidemic major, atrage atenția ministrul Sănătăţii. „Suntem într-o perioadă în care avem o aplatizare a numărului de cazuri, în care numărul a rămas relativ constant. Ne așteptăm ca la sfârșitul săptămânii să putem observa efectele zilelor 1, 2 și 3 mai, iar de săptămâna viitoare să putem observa scăderea numărului de cazuri.

Dacă se întâmplă acest lucru, atunci suntem în grafic cu această relaxare. După cum știți, pe 14 expiră și prelungirea decretului prezidențial. După cum a anunțat și Președintele Iohannis, de pe 15 vom intra într-o stare de alertă. Starea de alertă ne permite să putem repune niște restricții dacă lucrurile nu merg așa cum trebuie”, a explicat ministrul Sănătăţii la RFI.

Ce înseamnă faza de platou?

„Suntem într-o fază de platou fiindcă avem un număr constant, în jur de 300 de cazuri noi pe zi. La începutul acestei săptămâni și săptămâna trecută eram într-o ușoară creștere, aproape de platou, dar eram în așa numita fază „zimți de fierăstrău”. Aveam număr diferit de cazuri de la o zi la alta, mai mic sau mai mare ca număr.

Dar, păstrând aceeași rată sau același număr de pacienți în terapie intensivă și un număr de decese zilnic. Spre sfârșitul săptămânii, în condițiile în care s-au gestionat și de către noi și de către populația civilă corect restricțiile în zilelel de 1, 2 și 3 mai, ar trebui să vedem și vârful epidemiei. Niște efecte în limite, dacă într-adevăr s-au respectat aceste reguli. După câte am văzut, marea majoritate a respectat aceste reguli.

Sau dacă cumva s-a inițiat un alt focar și s-a observat o recrudescență a transmiterii în comunitate, vom avea un număr crescut de cazuri sau o creștere a numărului de cazuri. După aceste prime două zile din această săptămână, vedem că rămânem cu un număr constant, în jur de 300 de cazuri noi și un număr de 240 în terapie intensivă. Gestionarea acestor cazuri în mediul spitalicesc se face conform programului terapeutic”, a mai spus Nelu Tătaru.

România se va confrunta și cu un al doilea val

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a avertizează că, cel mai probabil, România se va confrunta și cu un „val doi” al pandemiei. „Nu știm cum va fi”, spune Arafat. Acesta se va suprapune din păcate peste gripa sezonieră. Șeful DSU este de părere că autoritățile au luat până acum măsurile potrivite, însă relaxarea trebuie să se facă cu respectarea regulilor.

Ultimele date oficiale arată că bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 14.107, dintre care 5.788 au fost declarate vindecate și externate. În prezent, la ATI sunt internați 244 de pacienți. Numărul celor decedați a ajuns joi la 876.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: