Redactia.ro
Home » Știri » Canicula sahariană cuprinde toată România! Temperaturile ating 40 de grade. Avertismentul climatologilor

Canicula sahariană cuprinde toată România! Temperaturile ating 40 de grade. Avertismentul climatologilor

Canicula sahariană cuprinde toată România! Temperaturile ating 40 de grade. Avertismentul climatologilor

Canicula sahariană cuprinde toată România! Temperaturile ating 40 de grade. Iată avertismentul climatologilor!

Canicula sahariană cuprinde toată România

România se confruntă cu o perioadă de caniculă extremă, numită și canicula sahariană, care aduce temperaturi de până la 40 de grade Celsius la umbră. Această situație alarmantă a determinat climatologii să emită avertismente cu privire la consecințele pe termen lung ale schimbărilor climatice și la necesitatea unor măsuri de adaptare și protecție.

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, luna trecută a fost înregistrată ca fiind cea mai călduroasă din istorie, fapt care subliniază impactul tot mai evident al schimbărilor climatice. Temperaturile extreme care erau considerate rarități în trecut devin tot mai frecvente, iar valurile de căldură devin fenomene obișnuite.

Printre toate fenomenele extreme, valurile de căldură sunt cele care demonstrează cel mai clar efectele schimbărilor climatice. Acestea nu doar că devin mai frecvente, dar și durata lor se prelungește. România se confruntă, astfel, cu un al treilea val de caniculă în această vară, iar specialiștii avertizează că luna iulie ar putea fi cea mai caldă lună înregistrată vreodată.

Fenomenele extreme asociate cu instabilitatea atmosferică din timpul verii devin tot mai frecvente și mai intense. Acestea includ precipitații intense, furtuni violente însoțite de grindină de mari dimensiuni, vânt puternic și chiar tornade. Schimbările climatice accentuează aceste fenomene și amplifică impactul lor asupra mediului și comunităților umane.

Avertismentul climatologilor

Climatologul Bogdan Antonescu a explicat că schimbările climatice au un impact semnificativ asupra valurilor de căldură și a altor fenomene extreme. El a subliniat necesitatea luării măsurilor adecvate de adaptare și protecție pentru a face față noilor condiții climatice.

„Genul acesta de temperaturi extreme pe care înainte le vedeam relativ rar, le vedem acum din ce în ce mai frecvent.  Dintre toate fenomenele extreme, şi aici ne gândim la tornade, furtuni cu grindină, valurile de căldură sunt fenomenele pentru care schimbările climatice au un impact foarte clar. Valurile de căldură sunt mai frecvente în prezent şi durata lor va fi din ce în ce mai mare. În afară de valurile de căldură, fenomenele extreme sunt cele asociate cu instabilitatea atmosferică din timpul verii. Asta înseamnă precipitaţii intense, furtuni care pot să producă grindină de mari dimensiuni, vânt intens sau chiar tornade”, a explicat climatologul Bogdan Antonescu, în direct la Antena 3 CNN.

 

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: