Redactia.ro
Home » Monden » Căpitanul sud-american de la echipa de fotbal U Cluj : „Asta e casa și țara mea”

Căpitanul sud-american de la echipa de fotbal U Cluj : „Asta e casa și țara mea”

GALERIE FOTO (2)

Romario Pires, căpitanul de la U Cluj, a povestit cum România este casa lui de aproape un deceniu. Aceasta este căsătorit cu o româncă din Ploiești, care i-a dăruit nu doar dragostea ei, ci și o fetiță. Sud-americanul Romario Pires, în vârstă de 33 de ani, împlinește în această vară un deceniu de când a venit în România. Acesta a excelat în lumea fotbalului românesc, fiind căpitan de echipă la multe dintre formațiile la care a activat, poartă acum banderola de lider la U Cluj, echipă pe care își dorește să o readucă în Liga 1.

Romario Pires, un deceniu în România

Acesta a trăit în mai multe zone ale României și declară că a vizitat aproape toată țara. Pe soția sa, Andreea Izabela, a cunoscut-o la Ploiești. Cei doi au împreună o fetiță, pe Sophie care se apropie de vârsta de un an.  El a învățat limba româna având totuși accent portughez, dar are o pronunție bună.

Într-un interviu acordat celor de la Libertatea, fotbalistul a povestit evenimente din viața de familie și cât de importantă a devenit România pentru el.

În prima parte a interviului s-a discutat despre frumoasa relație cu soția sa:

„Libertatea: Romario, cum ți-ai cunoscut soția, româncă? Probabil, ea a fost un atu important de ai rămas atâția ani aici.

Romario Pires: Da, chiar este principalul motiv. Am cunoscut-o la Ploiești, am văzut-o pe Facebook, mi-am făcut curaj să-i dau un mesaj, apoi i-a fost atât de greu să răspundă, să vorbim, să putem să ne întâlnim. Dar am câștigat până la urmă! De la prima întâlnire a fost o conexiune frumoasă între noi și din primul moment am știut că ea este destinul meu.

– S-a lăsat greu cucerită? I-ai spus că ești fotbalist sau cum ai încercat s-o atragi?

– A văzut că sunt fotbalist, după ce ne-am conversat la început pe Facebook, probabil, de aceea a și fost atât de greu s-o fac să accepte întâlnirea cu mine. Dar mă bucur că am reușit s-o conving să ne cunoaștem și suntem de 8 ani împreună.

– Ce înseamnă ea pentru tine, ea și fetița?

– Totul. Pentru familia mea mă trezesc fericit în fiecare dimineață, vin la muncă, pentru ei fac tot ce trebuie.”

„Să vopsim ouă, să le ciocnim”

În a doua parte a interviului s-a pus accent pe sărbătorile pascale petrecute după tradițiile și obiceiurile din țara noastră alături de familia sa, dar și despre frumusețea limbii române și a țării noastre:

„ – Cât timp ți-a luat să înveți limba română?

– Am un prieten foarte bun, care mi-e și naș, Roberto Ayza, el m-a învățat primele cuvinte la Bistrița. Tot ce trebuia să vorbesc, să înțeleg pe teren. Cred că primul interviu pe care l-am dat în limba română a fost după trei sau patru luni de la sosirea în România.

 – Și care ar fi cel mai frumos cuvânt pe care-l știi în limba română?

– Ceea ce zic familiei mele: „Te iubesc”. Cuvintele acestea înseamnă mult pentru mine.

– Cum sărbătorești tradițiile în România, Paștele, Crăciunul, nunțile, botezurile?

– Mie îmi place să cunosc, să intru în aceste tradiții. Eu sărbătoresc în stilul românesc, așa trebuie. Așa încercăm să facem în casă. Preferatele mele sunt sărbătorile de Paște, să vopsim ouăle, să ciocnim, să facem curat și frumos în casă.

– Care este cel mai bun sfat primit de la soția ta?

– Vorbim foarte multe. Vorbim zilnic, e tot timpul lângă mine. Nu pot spune un sfat anume, dar trăind alături zi de zi, vorbim cum să avem grijă să fie bine.”

Romario Pires  nu dorește să se mute din România

Din acest punct al interviului, fotbalistul, Romario Pires a destăinuit că nu dorește să se mute din țara noastră și a dat motive clare pentru care consideră că România este cea mai bună alegere a lui:

„România chiar e dezvoltată, orice ați zice voi”

– Dar porcul l-ai tăiat vreodată?

– Eu nu! Fiindcă nu-mi place momentul acela, dar am fost în locuri unde s-au tăiat porcii și… (zâmbește) A fost bună mâncarea.

 – Chiui la petreceri?

– Hmm, așa și așa. Trebuie! Mai ales că sunt brazilian și toți îmi zic: „Hai, că tu ești brazilian, ești cu petrecerile!”. Îți dai seama că nu pot să scap.

– Cum îi vezi pe români după atâția ani de stat aici?

– România este o țară deosebit de frumoasă. În comparație cu Brazilia, este o țară chiar dezvoltată. Cu toate că cei ce trăiesc în România au gândul că nu e țară dezvoltată, dar chiar este! O țară organizată, așa văd eu, venind din Brazilia. Românii sunt persoane primitoare, te bagă în casă, știu să fie prieteni. Am mulți prieteni români și-mi place caracterul acestor oameni.

–  Te-ai vedea trăind în altă țară, gen în Occident sau mai știu eu unde?

– Mă văd trăind aici, chiar nu mă văd în altă parte. Mă văd în România, nu în Brazilia.”

„Casa și țara mea”

În încheiere, fotbalistul a dat detalii în ceea ce privește viața de familie și a explicat exact sentimentul puternic pe care îl are față de România:

„ – Brazilienii sunt gurmanzi, ce mâncare îți place în România?

– Tochitură cu mămăligă. Asta pentru mine e numărul 1. Îmi place orez, pilaf, dar numai de la soacra mea, care e cel mai bun.

– Ai învățat și asta, să te pui bine cu soacra!

– Nu, nu, dar chiar e cel mai bun! Soacra când ne vizitează sau noi când mergem acolo la ei știu că orezul trebuie făcut.

– Tu te înțelegi bine și cu bunica, mamaia soției. Ce-ți spune, cum te-a primit?

– Mamaia, mama socrului, tatăl nostru, mi-a zis: „Atât îți spun, să ai grijă de fata mea. Atât! Dacă nu, te omor!”. Așa am fost primit. Și din acel moment avem o relație foarte strânsă. Mamaia soției, din partea mamei, e mai liniștită, mai calmă. Toți m-au primit bine.

România: „Casa și țara mea”

Sursa poza: Libertatea
Sursa poza: Libertatea

„ – Cum vă distrați în familie?

– Mergem la o pădure, cu rulota, cu familia, cu prietenii apropiați, stăm la aer curat, mai facem un grătar, cu copii în jurul nostru. Așa ne place cel mai mult.

 – Știi care este imnul României?

– Știu câteva cuvinte, da, dar te rog să nu-mi ceri să cânt! Promit că o să învăț, dar nu știu acum prea bine. Până la următorul interviu o să știu măcar o strofă.

 – Îți place muzica românească?

– Nu am o melodie anume. Mie, oricum, îmi place mult muzica, ascult acasă, mă relaxează. Îmi place mult să-l ascult pe fratele meu, Cabron, care și el e din Ploiești, îmi place stilul rap. Dar ascult și muzică populară, și manele, normal, că trebuie…

– Muzică populară ce anume?

– Cum se zice: „Vreau astă seară să… / Cu amintiri din viața mea / Am mai făcut, am mai…” (fredonează). Mă pricep mai bine pe teren decât pe scenă.

 – Ce înseamnă România pentru tine?

– Casa și țara mea.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: