Odată cu izbucnirea războiului în țara vecină cu România, prețurile alimentelor de bază de pe rafturile din supermarket-uri au explodat. Nimeni nu se aștepta, însă, la o asemenea creștere în rândul căpșunilor românești.
Vremea capricioasă, dar şi majorarea facturilor la utilităţi i-au obligat pe cultivatori să facă investiţii suplimentare faţă de anii trecuţi. Bineînșeles, costurile au fost pe măsură. Aceşti bani vor fi recuperaţi din vânzarea trufandalelor, care vor costa în pieţe mai mult faţă de anii trecuţi.
La ce valoare se ridică astăzi un kilogram de căpșuni românești
Majoritatea alimentelor de pe lista de cumpărături a românilor și-au dublat prețul, mai ales când vorbim despre cele importate din diferite țări străine. Se pare că nici atunci când vine vorba despre produsele de la agricultorii români lucrurile nu stau diferit.
Surprinzător, zilelele acestea, un kilogram de căpșuni românești a ajuns să coste cât un kilogram de carne de vită, mai exact 40 de lei. Românii au fost cu adevărat uimiți când au văzut prețul, însă unii dintre ei nu au putut trece nepăsători.
În timp ce o parte dintre români au trecut doar cu un gust amar pe lângă mirosul de căpșuni, fiind indignați sau, mai degrabă, oripilați de preț, alții s-au încumetat și au luat un kilogram pentru a-și delecta papiplele gustative.
De asemenea, pe lângă căpșunile care au cucerit românii cu mirosul lor în piață, și cireșele sunt numite drept un produs de lux. Asta pentru că nu toată lumea și-l permite. Pentru cei care încă nu observat prețurile kilogramului de cireșe, acestea variază între 15 și 90 de lei. Ele sunt importate din Grecia, Iordania și Egipt, iar acest lucru se simte la prețul de la raft.
Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm căpșuni
Atenție! Acoperite cu o pieliţă foarte permeabilă, care le ajută să absoarbă umezeala, căpşunile „înghit” ca un burete şi toate otrăvurile cu care sunt stropite. Deși se regăsesc în topul celor mai bogate fructe în antioxidanţi, pot fi destul de periculoase.
O porţie de căpşuni conţine 134 mg de potasiu şi ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamaţia şi presiunea sângelui, căpşunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătătatea inimii.