Redactia.ro
Home » Știri » De necrezut! Cât costă un kilogram de cireșe în România

De necrezut! Cât costă un kilogram de cireșe în România

cat costa kg de cirese

Cireșele sunt ultimele fructe apărute în piețele și supermarket-urile din România. Aceste fructe reprezintă delicatețea aproape „interzisă” a începutului de vară. Prețul unui kilogram de cireșe este extrem de ridicat, în comparație cu veniturile celor mai mulți dintre români. Unii preferă să cumpere „de poftă”, din cauza prețurilor ridicate, în timp ce alții vor mai aștepta până când se vor ieftini.

Cât costă un kilogram de cireșe în Carrefour și în Auchan

La Carrefour, însă, punga de 1 kg costă 29 de lei, iar la Mega Image 500 g de cireșe costă 23,98 lei. Pe de altă parte, majoritatea cireșelor sunt aduse din import: Egipt, Grecia sau Iordania. Asta, pentru că cireșele românești nu s-au copt încă.  La Auchan capsunile nu au intrat inca in oferta,dar anul trecut au fost cpmercializate la 19,95 lei / 250 g sau 79,80 lei kg. De asemenea, cireșele au fost listate și la 35,98 lei/kg, dar și la 16,99 lei/kg.

Prețurile kilogramului de cireșe pot oscila foarte mult în supermarketuri și piețe, între 15 și 60 lei. În unele supermarketuri prețul cireșelor poate ajunge chiar la 90 de lei kg, iar în piețe vor costa 15 lei, de 6 ori mai puțin.

Românii așteaptă prețurile mai mici. Specialiștii spun că prețul cu care sunt vândute cireșele din import este stabilit în general de comercianții de la noi din țară.

Primele cireșe românești vor apărea probabil pe piață într-o săptămână-două, în funcție de producție.

Cât de profitabilă este o afacere cu cireșe

România este printre primele țări din Europa la producția de cireșe. În țara noastră se cultivă atât soiuri românești de cireșe, cât și străine. Maturarea lor începe din 10 mai până în 15-20 iulie.

Investiția într-un hectar de cireși ajunge la 20.000 de euro în sistem intensiv, cu irigații prin picurare. Dacă se adaugă și plasa care apără pomii de grindină, atunci fermierii trebuie să mai plătească între 8.000 și 12.000 euro pe hectar. Chiar dacă livezile de cireși sunt profitabile, fermierii pariază în general pe pruni și meri.

Din datele oficiale, structura speciilor pomicole este următoarea:

  • 44% prun
  • 42% măr
  • 5% cireș și vișin
  • 3% păr
  • 2% cais
  • 2% piersic
  • câte 1% nuc și alte specii pomicole
  • sub 1% arbuști fructiferi.

O afacere profitabilă este producția de vin din cireșe. Un antreprenor produce 100.000 de litri de vin pe an din diverse fructe: cireșe, zmeură, afine, căpșune, piersici, coacăze negre și aronia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: