Iată care este cea mai bună carne pentru piftie, de fapt. Toți românii, din toate zonele țării, o prepară de Crăciun și o au pe masă pentru că este foarte delicioasă.
Care este cea mai bună carne pentru piftie, de fapt
Piftia e preparată în toate zonele României și e printre preferatele românilor de Crăciun. În Banat, ea se face din picioare de porc, se numește cotoroage și se servește cu boia dulce sau iute. În Moldova, există răcitura, care se mănâncă cu hrean în oțet, iar în sudul țării, piftia e servită simplă sau cu muștar, potrivit adevarul.ro.
Piftia poate fi făcută cu diverse tipuri de carne, cum ar fi carne de cocoș, curcan, gâscă și nu numai. Fiecare cu preferințele lui, însă, în mod tradițional, se face din carne de porc și asta pentru că acest tip de carne conține gelatina necesară coagulării lichidului, conform sursei. De aceea, este mai mult decât recomandat să folosim bucăți cu oase și șorici precum picioare, rasol, căpățână, urechi. Pe lângă acestea, se pune și carne macră (pulpă, spată).
Rețetă piftie cu carne de porc
Carnea se pune la fiert într-o oală cu apă cât să o cuprindă. Atenție, nu vorbim despre o cantitate exactă, ci depinde de nevoile fiecăruia. După ce fierbe, în oală trebuie să mai rămână jumătate din cantitatea iniţială de lichid. Apoi, imediat după ce dă în clocot, spuma formată la suprafață trebuie îndepărtată de fiecare data când aceasta se formează deasupra. Piftia trebuie fiartă la foc mediu, timp de câteva ore, până când carnea se va desprinde singură de pe oase, potrivit Spynews.ro.
Imediat după ce carnea a fiert, se scoate şi se taie felii și se aşază într-un vas. Apoi, se curăță usturoiul, se spală şi se pisează. Trebuie să fie adăugat un praf de sare pentru a-i da gust. Toată zeama se strecoară într-o altă oală. Cât e călduţă, se adaugă usturoiul pisat şi se lasă aproximativ 10 minute, a relatat Spynews.ro.