Redactia.ro
Home » Stil de viață » Care este cea mai scumpă legumă din supermarketuri. Clienții plătesc un preț triplu în magazine, în timp ce în piețe se usucă pe tarabe

Care este cea mai scumpă legumă din supermarketuri. Clienții plătesc un preț triplu în magazine, în timp ce în piețe se usucă pe tarabe

În ultima perioadă, piața românească a legumelor a fost martora unei controverse aprinse, centrul discuției fiind prețul spanacului importat din Italia, care ajunge să fie vândut în supermarketuri la un preț triplu față de cel al producției autohtone. Această situație a stârnit nemulțumirea producătorilor locali, care se văd nevoiți să concureze cu prețuri mult mai mari în fața unui produs străin, în timp ce propria lor marfă rămâne nesolicitată în piețele din țară.

Pe termen lung, echilibrarea percepțiilor și preferințelor consumatorilor cu nevoile producătorilor locali ar putea contribui la o piață mai justă și la o economie mai sustenabilă, în care produsele românești să fie valorizate la adevăratul lor potențial.

Cea mai scumpă legumă din supermarket

Un fapt remarcabil este discrepanța de preț între spanacul importat și cel produs în România. Conform unei producătoare române, în timp ce în piețele locale kilogramul de spanac se vinde pentru 10-12 lei, în marile lanțuri de supermarketuri, spanacul importat din Italia poate atinge prețuri de până la 32 de lei per kilogram. Această diferență uriașă de preț atrage atenția asupra unor posibile disfuncționalități în lanțul de aprovizionare și distribuție, dar și asupra preferințelor consumatorilor români.

În ciuda prețului semnificativ mai mare, mulți români aleg să cumpere spanacul din supermarketuri, motivul principal invocat fiind comoditatea și prezentarea produsului. Consumatorii apreciază faptul că în lanțurile de magazine găsesc frunze de spanac fără rădăcină, ceea ce le simplifică pregătirea și consumul. Acest aspect subliniază importanța pe care o acordă consumatorii prezentării produselor, chiar și în detrimentul prețului sau al suportului pentru producătorii locali.

Ce spun producătorii

Postarea producătoarei pe un grup destinat fermierilor a stârnit o serie de dezbateri și comentarii, reflectând divergența de opinii între fermieri și consumatori. Pe de o parte, producătorii locali se simt nedreptățiți de faptul că produsele lor nu sunt preferate în ciuda prețului mai accesibil și a calității. Pe de altă parte, consumatorii își exprimă preferința pentru produsele din supermarketuri, motivându-și alegerea prin comoditate și calitatea percepută a produsului.

„Cât de român să fii, ca să mergi sa cumperi spanac de la Kaufland și Lidl cu 13 lei jumătate de kilogram made în Italia, care are sigur o săptămână de când este recoltat, când la ora asta producătorii români vând spanacul cu 10 – 12 lei kilogramul. Românii îl aduc proaspăt, a doua zi pe tarabă. Ne merităm soarta!”, este mesajul postat de femeie pe o rețea de socializare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: