Redactia.ro
Home » Știri » Care este, de fapt, pluralul cuvântului „complex”. Exercițiul care i-a pus pe elevi în dificultate la Evaluarea Națională

Care este, de fapt, pluralul cuvântului „complex”. Exercițiul care i-a pus pe elevi în dificultate la Evaluarea Națională

Evaluarea Națională 2024.

Evaluarea Națională 2024 la Limba și literatura română, susținută de elevii clasei a VIII-a pe 25 iunie, a generat numeroase discuții și controverse. Deși profesorii au susținut că dificultatea examenului a fost redusă comparativ cu anii precedenți, mulți elevi s-au plâns de complexitatea unor subiecte. Printre acestea, pluralul cuvântului „complex” a creat confuzie și a stârnit bătăi de cap pentru numeroși candidați.

La primul subiect, elevii au primit două texte literare: un fragment din „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat diverse cerințe, printre care și identificarea formei corecte a pluralului pentru anumite cuvinte. Printre acestea s-a aflat și cuvântul „complex”, care a generat confuzie majoră.

Pluralul adjectivului „complex” a fost un punct critic pentru mulți elevi

În timp ce unii au intuit corect că forma corectă este „complecși”, alții au fost nesiguri și au ales variante greșite. Exercițiul cu pluralul cuvântului complex, nu știam dacă este cu x sau cș, dar am ales cș”, „A fost o fază cu complecși, nu știam dacă se scrie la plural cu x sau cș, dar am scris cș, am scris bine, da? ”, au susținut unii dintre elevii clasei a VIII-a, potrivit Observator. Această confuzie a evidențiat o zonă de vulnerabilitate în pregătirea lingvistică a elevilor.

Examenul de Evaluare Națională 2024 nu a fost lipsit de incidente. La doar o jumătate de oră după începerea probei, o angajată a unei școli din Baia Mare, responsabilă cu monitorizarea camerelor video, a trimis subiectele pe WhatsApp unui profesor. Acesta, la rândul său, le-a distribuit părinților, iar ulterior subiectele au ajuns în presă.

A fost un viciu de procedură, o nesupraveghere a spaţiului unde se descarcă subiectele şi, din păcate, o persoană iresponsabilă a trimis unei alte persoane şi de acolo au ajuns în presă„, a declarat Mihai Pop, inspector ISJ Maramureș, potrivit sursei citate.

Acest incident a ridicat semne de întrebare privind securitatea și integritatea procesului de evaluare. Deși majoritatea elevilor au continuat examenul fără probleme, scurgerea de informații a creat o atmosferă de incertitudine și a subminat încrederea în corectitudinea evaluării.

Evaluarea Națională 2024, o provocare pentru elevi și profesori

Proba la Limba și literatura română a fost susținută de aproximativ 153.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Aceștia s-au confruntat cu cerințe diverse, menite să testeze atât capacitățile lor de înțelegere și interpretare a textului, cât și cunoștințele gramaticale. În ciuda asigurărilor că examenul a fost adaptat pentru a fi accesibil, numeroși elevi au întâmpinat dificultăți.

Problema pluralului cuvântului „complex” a evidențiat necesitatea unei pregătiri mai riguroase în domeniul gramaticii. Deși forma corectă „complecși” este reglementată și cunoscută în normele lingvistice, mulți elevi au fost nesiguri. Această nesiguranță poate fi atribuită atât deficiențelor în predarea limbii române, cât și stresului asociat examenului.

Evaluarea Națională continuă cu proba la Matematică, programată pentru 27 iunie, urmată de proba la Limba maternă pe 28 iunie. Aceste examene vor testa competențele elevilor în domenii esențiale și vor avea un impact semnificativ asupra viitorului lor educațional. Este crucial ca elevii să fie bine pregătiți și să beneficieze de un mediu de examen corect și transparent.

Evaluarea Națională 2024 a scos la iveală atât provocările elevilor, cât și vulnerabilitățile sistemului de examinare. De la confuzia lingvistică legată de pluralul cuvântului „complex” până la incidentul de securitate de la Baia Mare, aceste probleme subliniază necesitatea unor reforme și îmbunătățiri în modul în care sunt organizate și administrate examenele naționale. În timp ce elevii continuă să-și demonstreze abilitățile și cunoștințele, autoritățile trebuie să asigure un cadru corect și eficient pentru evaluarea lor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: