Redactia.ro
Home » Știri » Care este noua formulă de calcul a salariului minim. Toți românii trebuie să știe asta

Care este noua formulă de calcul a salariului minim. Toți românii trebuie să știe asta

Într-un recent proiect de hotărâre, Guvernul României a anunțat o schimbare semnificativă în modul de calcul al salariului minim brut pe țară garantat în plată. Această modificare este parte a unui efort mai amplu de a alinia salariile minime cu indicatorii economici reali și de a asigura un trai decent pentru toți cetățenii.

Formula nouă ia în considerare rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Care este noua formulă de calcul

Conform noii formule prezentate, salariul minim brut pe țară va fi ajustat anual în funcție de evoluția inflației și productivității muncii. Formula specifică este următoarea:

Această metodă de calcul se asigură că salariul minim reflectă în mod corespunzător creșterea economică și fluctuațiile inflației.

Un alt aspect important al noii formule este ajustarea salariului minim astfel încât să atingă un nivel orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut. Aceasta înseamnă că raportul dintre salariul minim brut ajustat și câștigul salarial mediu brut prognozat trebuie să fie cel puțin egal cu 50%.

Valoarea obținută prin noua formulă va fi comparată cu acest indicator de referință. În cazul în care raportul rezultat este mai mic de 50%, se poate negocia în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social o valoare care să țină cont de atingerea acestui prag.

Procedura de stabilire a salariului minim

Procedura de stabilire a salariului minim va include următoarele etape esențiale:

 1. Modalitățile de stabilire și actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată.
 2. Criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară, care includ:
  • Puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții.
  • Nivelul general al salariilor și distribuția acestora.
  • Rata de creștere a salariilor.
  • Nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.
 3. Indicatorii statistici naționali aferenți criteriilor de mai sus.
 4. Setul de indicatori anuali pentru monitorizarea și evaluarea impactului asupra mediului economic și social.
 5. Modul de realizare a analizelor suport și de monitorizare a evoluției salariului minim în funcție de nivelul orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut.

Dacă evoluția prognozată a ratei inflației pentru stabilirea salariului minim indică o modificare anuală mai mică de 1%, ajustarea salariului minim brut garantat în plată va fi realizată doar pe baza creșterii productivității prognozate. În situația în care atât inflația, cât și productivitatea indică modificări anuale de sub 1%, salariul minim brut legal garantat în plată va rămâne la nivelul anului anterior.

Conform declarațiilor prim-ministrului Marcel Ciolacu, Executivul intenționează să crească salariul minim la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024. Acest anunț a venit în contextul în care câștigul salarial mediu brut pe economie în luna martie 2024 a fost de 8.502 lei, iar cel net de 5.185 lei.

Blocul Național Sindical (BNS) a exprimat îngrijorări cu privire la formula propusă, susținând că nu respectă în totalitate prevederile directivei europene privind salariul minim. BNS subliniază că raportul de 50% între salariul minim și salariul mediu nu este inclus în formula de calcul, ci doar menționat ca un obiectiv de consultare cu partenerii sociali.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: