Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Care este pluralul cuvântului plural? Sigur nu știai

Care este pluralul cuvântului plural? Sigur nu știai

Care este pluralul cuvântului plural? Sigur nu știai! Iată răspunsul!

Care este pluralul cuvântului plural?

Pluralul cuvântului „plural” este „plurale”. Acesta este un caz particular în limba română, în care cuvântul „plural” funcționează atât ca substantiv, cât și ca adjectiv.

Atunci când este utilizat ca substantiv, se referă la categoria gramaticală care indică existența a două sau mai multe elemente.

Pe de altă parte, atunci când „plural” este utilizat ca adjectiv și se acordă în gen cu un substantiv masculin, pluralul său este „plurale”. Acesta indică faptul că obiectul sau conceptul la care se referă există într-o formă multiplă sau în mai multe exemplare.

Totuși, atunci când adjectivul „plural” se acordă cu un substantiv feminin, forma de plural păstrată este tot „plurale”. De exemplu, putem spune „Am analizat diverse exemple de plurale în propozițiile feminine”.

Ce greșeli mari trebuie să eviți

Limba română este una bogată și plină de reguli gramaticale, însă există și câteva excepții când vine vorba de forma de plural a unor cuvinte. Astfel, iată o listă de cuvinte a căror formă de plural nu este cea la care ne-am aștepta!

  1. Flamingo – Cuvântul „flamingo” este un substantiv de genul neutru în limba română, dar, contrar așteptărilor, pluralul acestuia nu este „flamingouri” sau „flamingo-uri”, ci „flamingi”. De exemplu, putem spune „am văzut un grup de flamingi în parc”.
  2. Sânge – Desi „sânge” este un substantiv de genul neutru, pluralul acestuia nu este „sângi” ci „sângeuri”. Așadar, putem folosi forma „sângeuri” atunci când ne referim la mai multe cantități sau tipuri de sânge. De exemplu, „medicii colectează sângeuri pentru analize”.
  3. Macrou – Cuvântul „macrou” este un substantiv masculin, iar forma de plural a acestuia nu este „macroi”, ci „macrouri”. Astfel, putem spune „am prins câțiva macrouri în pescuitul de azi”.
  4. Monedă – Deși „monedă” este un substantiv feminin, pluralul acestuia nu este „monede”, ci se păstrează forma „plurale”. De exemplu, putem spune „am colecționat mai multe plurale din diferite țări”.
  5. Boschet – Cuvântul „boschet” este un substantiv masculin și pluralul său nu este „boschete”, ci „boschete”. Astfel, putem spune „am petrecut după-amiaza în mijlocul boschetelor”.
  6. Furtun – Desi „furtun” este un substantiv de genul neutru, pluralul acestuia nu este „furtune”, ci „furtune”. Așadar, putem folosi forma „furtune” atunci când ne referim la mai multe furtune. De exemplu, „am cumpărat câteva furtune noi pentru grădină”.
  7. Tenis – Atunci când ne referim la încălțăminte de tenis, forma de plural nu este „teniși”, ci „teniși”. Astfel, putem spune „am achiziționat câțiva teniși noi pentru antrenamente”.

Cuvinte cu forme de plural defectuoase

În limba română regăsim și cuvinte cu forme de plural defectuoase sau cu forme de singular defectuoase, care nu respectă regulile generale:

  1. Cuvinte cu forme de plural defectuoase:
  • Icre, ochelari, pantaloni, ghilimele sunt exemple de cuvinte care au numai formă de plural și nu au un singular corespunzător. De exemplu, putem spune „am mâncat niște icre pentru prânz”.
  1. Cuvinte cu forme de singular defectuoase:
  • Foame, fotbal, șah, capitalism sunt exemple de cuvinte care au numai formă de singular și nu au un plural corespunzător. De exemplu, putem spune „am o foame mare” sau „joc fotbal în fiecare weekend”.

Sursa foto: dictie.ro

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: