Redactia.ro
Home » Știri » Care este vârsta minimă la care femeile din România se pot pensiona anticipat. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească

Care este vârsta minimă la care femeile din România se pot pensiona anticipat. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească

varsta pensionare

În România, în momentul actual există puțin peste cinci milioane de pensionari, iar cei mai mulți dintre ei sunt reprezentați de către persoanele de sex feminin. Iată cele mai importante detalii despre pensionarea femeilor, precum și care este vârsta minimă la care o femeie poate opta pentru pensionarea anticipată!

La ce vârstă pot ieși femeile la pensie anticipat în România

Numărul femeilor care sunt pensionare este mai ridicat decât cel al bărbaților pentru că, statistic vorbind, în România există mai multe femei decât bărbați, iar vârsta la care acestea pot ieși la pensie este puțin mai mică decât cea a bărbaților. Vârsta standard de pensionare pentru femei, în România, este de aproximativ 62 de ani.

Specialiştii se aşteaptă ca această vârstă să crească, uşor, în următorii ani, astfel încât să ajungă până la 63 de ani la începutul anului 2030. Oricum, România se alfă sub vârsta standard de pensionare a femeilor din Uniunea Europeană. Spre exemplu, în Italia se pensionează, în general, la vârsta de 65 de ani și șapte luni.

În România, există multiple situații în care femeile pot obține pensia înainte de termen. Un exemplu este reprezentat de cazurile în care femeile au cel puțin trei copii.

Potrivit autorităților române, femeile care au cel puțin trei copii au posibilitatea de a se pensiona cu șase ani înainte de a atinge vârsta de pensionare obișnuită. Însă, trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a beneficia de această opțiune. Concret, aceste femei trebuie să fi realizat stagiul minim de cotizare, să fi născut cel puțin trei copii și să îi fi crescut până la vârsta de 16 ani.

Conform specialiștilor, „stagiul de cotizare” reprezintă perioada de timp pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale către sistemul public de pensii, fie în mod individual, fie printr-un contract de asigurare socială.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească femeile care doresc să se pensioneze anticipat

În esență, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie reprezintă perioada minimă de contribuții necesară pentru ca o persoană să poată primi o pensie, în urma unei contribuții constante la sistemul de asigurări sociale.

Stagiul complet de cotizare necesar pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă este de 35 de ani. Cu toate acestea, pentru cei care doresc să se pensioneze anticipat, trebuie să știe că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, însă pot solicita pensionarea anticipată cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare, dacă au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Trebuie să știți că există două situații în care românii pot accesa pensia anticipată. Prima este atunci când au deja depășit stagiul minim de cotizare cu cel puțin opt ani, iar a doua este când mai au maximum cinci ani până la atingerea vârstei standard de pensionare.

Așadar,dacă vârsta standard de pensionare pentru femei este de aproximativ 62 de ani, înseamnă că vârsta minimă pentru pensionarea anticipată la femei ar fi în jur de 57 de ani. În vederea obținerii pensiei anticipate, documentele depuse trebuie să fie însoțite de dovada realizării stagiului de cotizare corespunzător, informează autoritățile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: