Redactia.ro
Home » Stil de viață » Care sunt costurile reale pentru o centrală termică de apartament. Cât plătești lunar factura

Care sunt costurile reale pentru o centrală termică de apartament. Cât plătești lunar factura

O nouă taxă pentru proprietarii de centrale termice în România. Tot ce trebuie să știi

O centrală termică va fi aleasă în funcție de mai multe criterii tehnice determinate de necesarul de energie al locuinței. Atunci când te decizi să cumperi o centrală termică trebuie să ai în vedere agentul termic pe baza căruia aceasta funcționează.

Vei avea de ales astfel între o instalație pe gaz, electrică și pe combustibil solid (lemn, peleți sau cărbune). Aceasta din urmă se regăsește cel mai adesea în locuințe cu o suprafață mai mare. Dar cea mai populară centrală termică este cu siguranță cea pe gaz, folosită mai ales de consumatorii casnici de la bloc.

Dacă îți dorești o centrală proprie, dar nu locuiești în apropiere de o conductă de gaze naturale și nu vrei să montezi o instalație pe lemne, poți alege o centrală electrică. Această reprezintă cea mai simplă, elegantă și comodă soluție ca să ai în permanență apă caldă și o temperatură optimă în casă.

Cum alegi centrala termică

Cei mai mulți se orientează către un preț cât mai mic atunci când aleg o centrală termică. Specialiștii ne îndeamnă însă să luăm în calcul necesarul de încălzire al locuinței. Așadar, trebuie să ținem cont de gradul de izolare, volumul, suprafața casei și numărul de consumatori. De asemenea, sunt importante și eficiența centralei, siguranța în exploatare, sistemul de diagnoză și informare, precum și perioada de garanție, scrie blog.romstal.ro.

Pentru instalarea unui sistem de încălzire electric, bugetul trebuie să acopere prețul centralei și accesoriilor necesare, al caloriferelor, dar și manopera și costul eventualelor echipamente suplimentare. Prețul unei centrale electrice poate porni de la 2.000 de lei pentru un aparat de 6 kW și poate ajunge până la peste 8.000 de lei în cazul unei centrale de 90 kW.

Costurile instalării unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei și pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei, în cazul în care vorbim de o primă instalare, pentru un apartament mediu de 80 mp. Astfel, pe lângă prețul centralei termice și montaj, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz și cele realizării instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc).

Cât plătești lunar factura

Centralele pe gaz sunt mai populare în România datorită prețului mai mic al gazului în comparație cu alte tipuri de combustibili dar au și un randament foarte bun. Gazul este mult mai accesibil ca preț decât energia electrică, de exemplu. Dar întreținerea și montarea sa costă mai mult, deoarece se iau în considerare și costurile cu reviziile constante care trebuie efectuate pentru a ne asigura de funcționarea optimă și în siguranță a acesteia.

Costurile cu gazul ale unei centrale murale convenţionale s-ar ridica la 250-300 de lei pe lună, iarna, în condiţiile unui apartament cu trei camere, 70 metri pătraţi şi o temperatură constantă  de 21-22 de grade în interior. Consumul unei centrale electrice în perioada de iarnă, se ridică la 1260 kw, în condițiiile unei locuințe de 85 mp izolate termic. Asta se traduce în 480 lei în ceea ce privește costul estimativ.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: