Redactia.ro
Home » Știri » Cele mai frecvente probleme pe care le au centralele termice. Cum le poți rezolva rapid și ieftin

Cele mai frecvente probleme pe care le au centralele termice. Cum le poți rezolva rapid și ieftin

GALERIE FOTO (4) Cele mai frecvente probleme pe care le au centralele termice. Cum le poți rezolva rapid și ieftin

Cele mai frecvente probleme pe care le au centralele termice. În ziua de azi toată lumea aleargă după ele pentru că îți oferă beneficiul de a nu depinde de apa caldă sau căldura dată de primărie, însă puțini sunt cei care știu că aceste centrale au și probleme frecvente. Uite cum le poți rezolva rapid și ieftin.

Una dintre cerențile pe care trebuie să le îndeplinească o lucuință în anul 2020 este să aibă centrală termică. Fie că îți cauți chirie sau propria locuiță, fie că stai la casă sau la bloc, centrala este aliatul tău când nu vrei să plătești sume exhorbitante la întreținere. Acest articol vine în ajutorul celor care au întâmpinat deja câteva probleme pe care nu știu cum să le rezolve, iar dacă tu nu ai dat de ele până acum, ar fi bine să știi pentru viitor.

Așadar, așează-te confortabil și lista începe chiar acum!

Cele mai frecvente probleme pe care le au centralele termice. Cum le poți rezolva rapid și ieftin
Centrală termică componente

1. Centrala termică nu pornește

Dacă centrala ta nu pornește trebuie să verifici dacă ai cele 3 lucruri esențiale: curent, gaz și apă. Dacă curentul este problema, alimentarea va porni automat. Dacă este vorba despre lipsa gazului când distribuitorul reia alimentarea, o simplă resetare a sistemului este suficientă.

2. Centrala termică se oprește în mod constant

Principalul motiv pentru care poți întâmpina această problemă ar putea fi că apa nu are presiune sau există o problemă cu termostatul. De altfel se poate ca alimentarea cu apă să fie întreruptă sau să existe defecțini la pompa de recirculare.

3. Flacăra centralei nu se aprinde

În cazul în care temperatura apei din cazan este peste temperatura reglată, ne putem lovi de această problemă. În schimb mai există alte câteva motifice care pot să ne aducă în acest prag: un robinet de gaz închis, pot exista avarii ale cazanului, caz în care ledul roșu este aprins și sistemul trebuie rearmat de la butonul de resetare. Prezența aerului pe coloana de gaz poate provoca acest fenomen. Manometrul ar trebui să indice o presiune de cel puțin 1,1 bari, pentru ca centrala să funcționeze în parametri normali.

4. Aprinderea și stingerea flăcării

Este posibil ca ștecherul să nu fie poziționat bine în prinză. Încearcă să îl introduci corect și apoi resetează centrala de la buton.

5. Centrala nu dă apă caldă

Dacă temperatura nu depășește 40 de grade înseamnă că temperatura este setată la mai puțin de 60. De altfel, o altă cauză ar putea fi reprezentată de presiunea foarte mare a apei de pe coloană. Termostatul poate avea și el o problemă și să-și piardă din precizie. Acesta poate fi înlocuit și nu costă foarte mult.

6. Caloriferele rămân reci

Dacă este un anotimp rece, țevile de instalație pot fi înghețate, mai ales dacă sunt într-un spațiu deschis. O altă variantă ar fi ca radiatoarele să fi prins aer. Verifică butonul de selecție a anotimpului vară/iarnă care trebuie setată pe iarnă, bineînțeles. Mai rămâne să setezi termostatul la 20 de grade. Dacă nici așa nu funcționează, stația ar putea fi închisă cu totul.

Centra termica componente

7. Cazanul produce condes

Acest lucru se întâmplă din cauza diferenței de temperatură. Dacă a fost reglat să funcționeze pe o temperatură mai mică de 75 de grade, termostatul de pe centrală trebuie schimbat la o valoare mai mare decât aceasta.

8. Înghețarea centralei

Dacă centrala ta a fost montată într-un loc răcoros precum un garaj, poate îngheța și la o temperatură de 0 grade. Trebuie doar să îi aplici un robinet termostatic care va porni doar dacă temperatura apei este mai mică de 6 grade.

9. Zgomote în centrală

Dacă întâmpinați această problemă există mai multe variante, ca și în cazurile de mai sus: aerisirea instalației nu s-a făcut corespunzător sau apa nu are presiunea potrivită sau pot exista probleme la pompa de circulație. În schimb, dacă auziți un șuierat este clar că s-a depus calcar pe schimbătorul de căldură, în plăci. Nămolul sau depunerile de calcar pot cauza zgomote în calorifere.

10. Scurgeri de apă

În cazul în care presiunea e prea mare în sistem, supapa cu care centrala este dotată va elimina ce este în plus.

11. Nereguli cauzate de furnizorii de utilități

Pentru funcționarea corectă presiunea în conductă trebuie să nu scadă sunt 1,2 bari. Dacă s-a aprins ledul roșu înseamnă că debitul gazului nu este suficient și a intrat în avarie. Dacă presiunea gazului este prea mare poate cauza zgomote și vibrații ale regulatorului de gaz. De altfel și variațiile de curent au repercursiunile lor, pot duce la nefucționarea centralei sau, chiar mai rău, la arderea siguranței.

Cum putem preveni aceste defecțiuni?

  • Pentru a fi siguri că nu veți rămâne în pană în toiul iernii, ar fi bine să respectați termene de revizie periodică. Chemați un specialist care să verifice sistemul de încălzire și nu întârziații la următoarea revizie. Doar așa puteți să preveniți o defecțiune serioasă. De altfel, este foarte important ca oricât de multe lucruri citiți sau credeți că știți despre centralele termice, este recomandat să chemați un specialist și să nu vă băgați dumneavoastră mâinile.
  • De altfel, instalarea unui termostat vă va face viața mai ușoară.
  • Aerisirea caloriferelor este foarte importantă așa că trebuie făcută corect.
  • Este recomandat să evitați setarea unei temperaturi excesive pentru apa menajeră.
  • Iar pentru centralele pe lemn se recomandă dublarea echipamentelor de siguranță cu un dispozitiv UPS și cu o baterie suplimentară.

În cazul centralelor pe lemne, există câteva probleme și acolo.

 

Cele mai frecvente probleme pe care le au centralele termice. Cum le poți rezolva rapid și ieftin
Centrală termică pe lemne

1. Centrala nu pornește

Spre deoseebire de centrala pe gaz care funcționează cu energie electrică, aceasta își ia energia din lemne. Din această cauză poate acumulare în exces de energie termică, în lipsa energiei electrice. Este recomandat să instalați un dispozitiv convertor cu baterie care să asigure protecția împotriva întreruperilor de curent.

2. Apa nu se încălzește

Această problemă apare din cauza calității necorespunzătoare a lemnului sau de trăsăturile deficitare ale gazelor de ardere. Așadar, pentru a rezolva problema trebuie să folosiți brichete de rumeguș, respectiv prin curățarea frecventă sau chiar reconstruirea coșului de fum.

3. Aprinderea centralei se face cu dificultăți

Funcționarea normală a centrale depinde foarte mult de cât de curățat este cazanul. Dacă arzătorul nu pornește asta poate însemna că există o acumulare de gudron și de cenușă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: