Redactia.ro
Home » Știri » Care sunt domeniile de activitate cu cele mai mari creșteri salariale

Care sunt domeniile de activitate cu cele mai mari creșteri salariale

Care sunt domeniile de activitate cu cele mai mari creșteri salariale

S-au înregistrat creșteri salariale în multe domenii începând cu luna februarie a acestui an. Salariile celor din construcții și din domenii conexe construcțiilor au urcat în februarie cu peste 40% în ritm anual. Următoarele cele mai mari creșteri le au salariații din Învățământ și Sănătate. Aici creșterile depășesc 30%. Salariul mediu net din februarie a fost calculat la suma de 2933 de lei.

Cele mai mari salarii din februarie au fost cele din IT (6683 lei). Cele mai mici salarii au fost cele pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1728 lei).

Pe medie, față de luna februarie a anului precedent, salariul net a fost de 17,9%.
Diferența dintre sectorul public și cel privat rămâne foarte rodicată. Acest lucru punând presiune asupra costurilor antreprenorilor cu forța de muncă.

Salariul în sectorul public este deja din 2018 la maxime istorice. Acesta se situează deasupra cifrei de la nivelul UE28 (10,8% din PIB după standarde ESA2010 față de 9,9% din PIB la nivelul UE28. În condițiile în care veniturile fiscale din Romania sunt mult mai mici decât media UE. Acestea reprezentând 26.3% din PIB in Romania in 2018 vs 40% din PIB la nivelul UE28

Cele mai semnificative scăderi salariale s-au înregistrat în domeniile:

• cu 20,6% în extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 14,9% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
• între 3,5% şi 7,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene;
• între 1,5% şi 3,0% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, hoteluri şi restaurante, alte activităţi industriale.

Cele mai semnificative creşteri salariale s-au înregistrat în domeniile:

• cu 8,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 8,1% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, respectiv cu 7,7% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe);
• între 1,5% şi 4,0% în cercetare-dezvoltare, construcţii, activităţi de editare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţie publică (+1,6%), respectiv în învăţământ (+1,3%). În sănătate şi asistenţă social, câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-1,3%) comparativ cu luna precedentă.

Citește și: Deficitul bugetar de pe primele două luni a scăzut cu 300 mil. lei față de 2018, la 5,2 miliarde lei

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: