Redactia.ro
Home » Știri » Care va fi evoluția euro, în aceste luni. Ce se întâmplă cu economia

Care va fi evoluția euro, în aceste luni. Ce se întâmplă cu economia

euro

Euro ar putea ajunge la 4,90 lei la finalul anului. Evoluția deficitului comercial și situația macroeconomică generală internă reprezintă principalele argumente luate în calcul de mediul de afaceri.

Dincolo de faptul că România trece printr-o perioadă plină de provocări în domeniul bugetar şi politico-administrati, s-au adăugat, în ultima perioadă, şi incertitudinile legate de impactul economic al epidemiei de coronavirus care a afectat deja economia mondială.

Comerţul internaţional e în scădre, bursele abia se dezmorțesc după șocul suferit din cauza crizei coronavirusului. Recesiunea bate la ușă, iar efectele unei astfel de unde de şoc vor persista pe termen lung, dacă epidemia nu va trece rapid. Este încă prematur să putem estima dimensiunea declinului pe termen lung în economia românească.  Însă este cert că, pe termen scurt, în cazul unei carantine extinse, aceasta va genera o scădere masivă a producţiei, fapt ce poate determina atât întârzieri la livrări, cât şi creşteri de preţ în majoritatea segmentelor de business.

Euro, cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale

Pe 21 februarie 2020, euro a depăşit pentru prima dată pragul de 4,8 lei la cursul de referinţă anunţat de BNR şi a atins, la acel moment, cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale, scrie economica.net. De atunci, moneda unică europeană nu a mai scăzut sub acest prag, ba chiar l-a depăşit de mai multe ori şi a atins în mai multe rânduri recorduri în faţa leului. Pe 17 martie, euro a atins cea mai ridicată valoare din istorie în faţa leului: 4,8448 lei/euro. Joi, 19 martie 2020, moneda europeană a crescut pe piaţa interbancară până la 4,87 lei.

Doar în cursul zilei de joi, 19 martie, BNR a intervenit în piaţa valutară pentru a apăra leul cu sume cuprinse între 400 şi 500 de  milioane de euro, fapt care reduce lichiditatea din piaţă. Decizia BNR este legată probabil de faptul că deprecierea cursului în România generează automat inflaţie. Pe de altă parte, Finanţele nu au reuşit să atragă nici un leu de la bănci săptămâna aceasta.

Băncile comerciale au anunţat pe 25 martie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,88 lei şi 4,95 lei. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat azi un curs de referinţă de 4,8367 lei/euro, în scădere față de nivelul de marți.

Atenție la plățile online

Majoritatea băncilor recomandă uitizarea mediului online pentru efectuarea de plăţi în perioada pandemiei cu coronavirus. Unele bănci nu afişează acest curs, la unele costul euro a sări de 5 lei. Clienţii care au rate la credite în valută sunt cei mai afectaţi.

Instituţiile de credit oferă clienţilor săi şi operaţiuni de plată în cont sau de plată cu cardul a unor tranzacţii efectuate în străinătate sau în mediul online pentru plata diverselor bunuri şi servicii achiziţionate din alte ţări. În funcţie de serviciul ales, cursul de schimb diferă de la 4,91 de lei la 5,004 lei un euro (cu tot cu comisioane) pentru o plată pe internet, în condiţiile în care BNR afişează un curs de 4,8445 lei/euro.

Legal, spread-ul băncii poate urca şi peste 100% faţă de cursul BNR. Nu toate băncile afişează clar acest lucru. Moneda europeană este cea mai populară formă de economisire pentru români. 58,7% dintre ei au indicat euro drept moneda în care are au cea mai mare încredere să economisească.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: