Un anunț important a fost făcut recent de către Casa de Pensii, adresându-se unui număr considerabil de copii și tineri din România. Subiectul central al acestui comunicat se referă la cei care sunt beneficiari ai pensiilor de urmaș și care sunt obligați să depună o cerere de importanță până la data de 25 octombrie.
Casa de Pensii a făcut anunțul. Toți cei care primesc pensii de urmaș trebuie să prezinte urgent un document important
Termen limită: 25 octombrie 2023. Prin urmare, cei care primesc pensii de urmaș au responsabilitatea de a depune un document esențial până la data de 25 octombrie. Anunțul a fost emis inițial de Casa Județeană de Pensii Constanța, însă cu certitudine are aplicabilitate în întreaga țară.
Conform informațiilor furnizate de Casa Județeană de Pensii Constanța, persoanele care primesc pensie de urmaș sunt obligate să furnizeze dovada în curs de valabilitate a studiilor pentru anul universitar 2023-2024, până la data de 25 octombrie 2023. De asemenea, într-un prim stadiu, studenților li se impune să înainteze o declarație pe proprie răspundere privind continuarea studiilor, până la data de 25 septembrie 2023.
În România, pensia de urmaș este un tip de asistență financiară acordată copiilor sau tinerilor care au rămas fără unul sau ambii părinți, fie ca urmare a decesului acestora, fie din alte motive prevăzute de lege. Beneficiarii pot varia în funcție de legislația specifică și de situația fiecărui caz, dar, în general, următoarele categorii de copii sau tineri pot beneficia de pensie de urmaș în România:
Copiii minori sau tinerii aflați în întreținerea unui singur părinte: Dacă unul dintre părinți a decedat și copilul sau tânărul este în întreținerea celui rămas în viață, potrivit legii, aceștia pot beneficia de pensie de urmaș.
Copiii sau tinerii orfani: În cazul în care ambii părinți au decedat sau nu pot fi identificați, copiii sau tinerii în această situație pot avea dreptul la pensie de urmaș.
Copiii sau tinerii aflați în plasament: Dacă copiii sau tinerii sunt plasați în grija unui tutore legal sau a unei instituții, situația poate varia în funcție de lege și de circumstanțe, dar pot avea dreptul la pensie de urmaș în anumite condiții.
Studenții sau elevii în continuarea studiilor: În unele cazuri, beneficiarii pensiei de urmaș pot continua să primească această asistență financiară pe durata studiilor, cu condiția să furnizeze dovada continuării acestora.