Redactia.ro
Home » Știri » Cât câștigă un profesor debutant în România. Dascălii amenință că intră în grevă generală pe 22 mai 2023

Cât câștigă un profesor debutant în România. Dascălii amenință că intră în grevă generală pe 22 mai 2023

GALERIE FOTO (2) Cât câștigă un profesor debutant în România. Dascălii sunt deciși să declanșeze greva generală începând cu 22 mai 2023 dacă nu vor fi mărite salariile

Iată cât câștigă un profesor debutant în România. Profesorii urmează să intre într-o grevă generală începând cu data de 22 mai 2023, iar una dintre cerințele pe care le au se referă la majorarea salariilor.

Cât câștigă un profesor debutant în România. Dascălii amenință că intră în grevă generală pe 22 mai 2023

Liderul sindical Simion Hăncescu (FSLI) a avertizat că există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ.

„Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina, dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze”, a spus Hăncescu.

Pe de altă parte, Ligia Deca, ministrul Educației, pare a fi optimistă.

Întrebată de jurnaliști dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a spus că este convinsă „că se vor găsi soluții punctual”.

„Nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”.

„Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile și din punctul de vedere al Ministerului Educației ne vom lupta pentru atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar se desfășoară în condiții optime și să finalizeze, așa cum e structura prevăzută”, a mai spus Ligia Deca.

Profesorii nu renunță la greva generală începând din 22 mai 2023. FOTO: Facebook Federatia Spiru Haret

Peste 70% dintre profesorii din țară au anunțat că vor intra din 22 mai 2023 în grevă generală, după cum au anunțat sindicatele din Învățământ. Una dintre revendicările dascălilor se referă la creșterea salariilor. Salariul net unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de circa 2.400 de lei, potrivit grilei de salarizare. Edupedu.ro a scris că salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare.

  • Reprezentanții angajaților din Educație au anunțat că peste 70% dintre profesori au optat pentru greva generală din data de 22 mai 2023
  • Pe 17 mai 2023, de la ora 11:00 la 13:00, a avut loc o grevă de avertisment în toate școlile în care există membri de sindicat, după cum au precizat liderii sindicatelor

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. În februarie, Edupedu.ro a scris, pe surse, că profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie, potrivit sursei menționate.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: