Pe orice român ar trebui să-l preocupe siguranța întregii familii. Astfel, montarea unui detector de gaz în încăperile în care se află aparate consumatoare de gaz, precum, centrală termică, aragaz, convector, detectorul de gaz este o modalitate de semnalizare și prevenție extrem de utilă. Mai mult, conform normelor legale în vigoare, persoanele care folosesc aparate conectate la instalația de gaze au obligația să monteze detectoare de gaze în funcție de anumite situații. Iată cât costă un astfel de aparat.
Legea obligă persoanele care folosesc aparate conectate la instalația de gaze să monteze astfel de detectoare
Legea în vigoare spune că cei care folosesc aparate conectate la instalația de gaze trebuie să monteze detectoare de gaze în funcție de anumite situații. Prevederile legale în ceea ce privește modul de funcționare a instalațiilor ce asigură alimentarea cu gaze naturale sunt incluse în ordinul ANRE nr 5/2009 privind aprobarea Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.
De asemenea, documentul mai prevede și obligativitatea montării detectoarelor de gaze în cazul instalațiilor interioare de gaze. Prin urmare, detectoarele de gaze sunt obligatorii în apartamentele și spațiile interioare în care există centrală termică sau un aragaz, și dacă spațiile au montate geamuri termopan.
Când se fac verificările și reviziile instalației de gaze
Verificările și reviziile periodice sunt obligatorii, conform prevederilor legale. Când se face verificarea instalațiilor de gaze? Aceasta trebuie realizată o dată la doi ani sau la cerere, în situația în care sunt constatate nereguli de funcționare. Referitor la revizia tehnică, aceasta se face:
– o dată la zece ani;
– după ce folosirea instalatiei de gaze a fost intrerupta mai mult de sase luni;
– după orice situație care ar fi putut afecta instalatia de gaze;
– la cerere, în diferite situații
La momentul efectuării verificarilor si reviziilor periodice, clientii trebuie sa prezinte documentatia tehnica cu privire la executia instalatiei de alimentare cu gaze. In cazul in care clientul nu detine documentia tehnica, acesta poate sa ceara o copie de la operatorul de sistem sau de la firma care a executat instalatia de gaze. În cazul în care documentatia nu este gasită sau datele nu sunt corecte, clientii au obligatia sa intocmeasca o noua documentatie tehnica.
Cât costă verificarea periodică a instalației de gaze
Verificările și reviziile trebuie efectuate doar de firme autorizate ANRE. Ulterior, furnizorii de gaze sunt obligați să transmită către clienți notificari cu privire la următoarele termene pentru verificarile si reviziile periodice. În general, costul verificarii periodice este cuprins intre 50 si 100 de lei. In cazul in care nu sunt indeplinite conditiile pentru functionarea in siguranta a instalatiei de gaze, firma care efectueaza verificarile si reviziile poate sa opreasca gazele partial sau total.
Cât costă, de fapt, un detector de gaz
Prețul unui detector de gaze poate varia. La Dedeman, el poate să coste între 70 și 150 de lei, la eMAG îl poți găsi la prețuri între 90 de lei și 700 de lei, iar la Romstal, îl găsești la prețuri de peste 280 de lei. De asemenea, acestui cost se mai adaugă și costurile pentru montare, în funcție de firma aleasă, potrivit playtech.ro.