Redactia.ro
Home » Știri » Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun, în noiembrie 2023

Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun, în noiembrie 2023

Pret 1 kg carne porc

Cu sărbătorile de iarnă în prag, obiceiul românesc de a cumpăra „carnea de porc în viu” devine tot mai pronunțat, iar această activitate capătă un contur distinct cu aproximativ o lună înainte de Crăciun. În această perioadă, atenția consumatorilor se îndreaptă către pregătirea tradițională a mesei festive, iar alegerea porcului potrivit devine o prioritate crucială. Cu toate acestea, o latură a acestui proces, și anume sacrificarea și tranșarea porcului, aduce cu sine pierderi semnificative de greutate, iar această realitate ar trebui să fie cunoscută de către consumatori.

Există două categorii principale de cumpărători care își îndreaptă pașii către achiziționarea porcului în avans. Primii sunt cei care aleg să cumpere un purcel mai mic, cu intenția de a-l crește până la anul viitor, iar cei de-al doilea grup sunt cei care caută un porc destinat sacrificării tradiționale în această perioadă festivă. Diferențele de preț între aceste două categorii sunt notabile, motiv pentru care mulți consumatori preferă să facă achiziții în avans pentru a se asigura că obțin un porc la prețul dorit.

Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de sărbători

Prețurile pentru porcii în viu sunt variabile și depind de sursa de achiziție. Cumpărătorii care optează pentru purceluși, cu intenția de a-i crește, plătesc aproximativ 500 de lei. Pe de altă parte, cei care doresc să procure un porc pentru masa de Crăciun pot plăti între 1.500 și 2.000 de lei. Prețul mediu pe kilogram de carne de porc în viu este estimat la 24 de lei.

În ferme, prețurile pentru un kilogram de porc în viu variază între 10 și 12 lei, iar la crescătorii particulari acestea pot ajunge până la 17 lei. Se pare că alegerea de a cumpăra direct de la fermă reprezintă o opțiune mai avantajoasă din punct de vedere economic, mai ales pentru cei care doresc să pregătească preparate tradiționale pentru masa de Crăciun. Un exemplu concret este oferit de un fermier din județul Dâmbovița, care furnizează chiar opțiunea de a lăsa porcii în ferma sa după achiziție, facilitând astfel pregătirile pentru sărbători.

Ce pierderi pot exista

Un aspect esențial care merită atenție în acest proces este pierderea de greutate pe care o suferă porcul în timpul sacrificării și tranșării. Este important ca toți consumatorii să fie conștienți de aceste pierderi, deoarece ele pot influența cantitatea reală de carne obținută. După sacrificare, porcul pierde aproximativ 15 kg din greutatea sa inițială, cauzată de sângele care se scurge.

Procesul continuă odată cu tranșarea, unde operațiunile de golire și curățare a intestinelor și burții adaugă o pierdere suplimentară de aproximativ 25-28% din greutatea porcului „în viu”. Astfel, un porc care inițial cântărea 114 kg poate ajunge să „piardă” 32 de kilograme după sacrificare și tranșare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: