Redactia.ro
Home » Știri » Cât costă un mărțișor la târgurile din București. Prețul uriaș care îndepărtează cumpărătorii

Cât costă un mărțișor la târgurile din București. Prețul uriaș care îndepărtează cumpărătorii

Ce să nu oferi niciodată drept mărțișor doamnelor! Aduce ghinion și ceartă în viața lor

Ești curios să afli cât costă un mărțișor la târgurile din București? Iată care este prețul uriaș care îndepărtează cumpărătorii!

Cât costă un mărțișor la târgurile din București

Anul acesta prețurile au luat-o razna, iar asta se reflectă și asupra banlului mărțișor. Domnii trebuie să se pregătească financiar dacă doresc să dăruiască de 1 martie mărțișoare femeilor din viața lor.

În târgurile din București prețul mărțișoarele este departe de cel pe care îl cunoșteam în urmă cu un an sau doi, crescând semnificativ. Cel mai ieftin mărțișor regăsit pe tarabe anul acesta costă 2 lei. Totuși, dacă dorești să impresionezi cu un mărțișor lucrat manual sau decorat atractiv, trebuie să scoți din buzunar în jur de 20 de lei.

Cât timp se poartă mărțișorul

Tradiția spune că de regulă, mărțișorul trebuie purtat vreme de 9 zile. În unele zone din țara noastră, doamnele poartă simbolul primăverii și al protecției până când înfloresc pomii, iar în altele până când înfloresc bujorii.Trebuie să rețineți faptul că mărțișorul purtat nu trebuie aruncat niciodată. Tradiția spune că mărțișorul trebuie pus undeva unde calităţile persoanei care l-a purtat să se transfere. Multe doamne agață mărțișoarele în pomi. Se spune că dacă arunci mărțișorul, acest gest îți va aduce ghinion întreg anul.

Cum a apărut mărțișorul

Nu se știe exact cum a apărut mărțișorul, dar există diverse legende care scot la suprafață dragostea pentru această tradiție a primăverii. Inițial, cei care primeau mărțișor erau bărbații, însă tradiția s-a modificat în timp, astfel că domnii le dăruiesc doamnelor simbolul primăverii, an de an.

Legenda Baba Dochia

„Tradiţia asociază legenda cu Baba Dochia, o femeie care a trăit cu mulţi ani în urmă. Se spune că aceasta avea o fiică vitregă pe care nu o îndrăgea. Într-o zi de iarnă geroasă, Baba Dochia şi-a trimis fiica la râu să spele o haină foarte murdară, bătrâna sperând că tânăra nu va reuşi să-i scoată faţă. Pentru că nu reuşea să o spele, tânăra începu să plângă cu lacrimi amare. Şi cum încerca ea să frece haina murdară, a apărut un bărbat tânăr şi frumos pe nume Mărţişor care a întrebat-o de ce plânge.
Fata i-a povestit tânărului ceea ce i se întâmplă, iar Mărţişor i-a spus ca posedă o putere magică şi i-a oferit acesteia o floare cu petale roş-albe şi a îndemnat-o să mai spele încă o dată veşmântul şi apoi să se ducă acasă. Când a ajuns fata acasa haina era albă ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit să credă că haina era curată. Când a văzut însă floarea în părul fetei, Baba Dochia a întrebat-o: „De unde ai floare, căci este încă iarnă?”. Văzând că tânăra nu răspunde, baba a plecat chiar ea pe munte să se convingă că a venit primăvara.  Baba Dochia nu a uitat să-şi ia cu ea oile, dar şi nelipsitele 12 cojoace. Potrivit legendei, umblând cu oile prin pădure, baba torcea lână din furcă şi găsind o para (ban vechi, de origine turcească) i-a făcut o bortă, legând-o cu un fir de lână… De atunci a apărut obiceiul mărţişorului. Renunţând la cojoace unul câte unul, peste Dochia şi oile sale a venit iarna chiar când baba a crezut că este primăvară. Un ger năprasnic a făcut ca bătrâna şi oile sale să îngheţe, transformându-se, conform legendei, în stane de piatră. Rocile se pot observa şi astăzi pe muntele Ceahlău şi sunt o mărturie vie a acestui mit românesc”, potrivit Libertatea.ro.

Legenda lupta cu zmeul

„O alta legenda a martisorului este aceea ca Soarele a coborat pe Pamant. Se spune ca intr-o zi Soarele a vrut sa danseze si el intr-o hora, asa ca a venit pe Pamant luand infatisarea unui tanar. Ceea ce nu stia Soarele era ca Soarele nu mai era pe cer, a profitat si l-a rapit pe soare si l-a inchis departe de ochii lumii. Pentru ca nu mai exista caldura soarelui si razele acestuia nu mai mangaiau pe nimeni, lumea s-a schimbat si nici macar copiii nu mai radeau. Un tanar pe nume Martisor a avut insa curajul sa il infrunte pe zmeu pentru a-l elibera pe Soare.
Dupa ce a strabatut un drum lung de trei anotimpuri (vara, toamna si iarna), curajosul tanar a ajuns la zmeu si s-a luptat cu acesta zile si nopti in sir, pana l-a invins. Soarele a fost eliberat si a readus lumea la viata, insa tanarul nu a apucat sa se bucure de el, din cauza ranilor din timpul luptei. Tot sangele lui s-a scurs pe zapada imaculata, iar acesta este motivul pentru care snurul martisorului este rosu cu alb”, conform sursei citate.

 

Sursa foto: ziarulunirea.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: