Ouăle reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine de care are nevoie corpul uman. Preparate sub diferite metode precum prăjite, poșate sau pur și simplu fierte, sunt gustoase și merg de minune la micul dejun sau cină.
Dacă în legătură cu ouăle prăjite și poșate știm că trebuie să le mâncăm atunci când le gătim, ouăle fierte au o durată mai mare de viață.
De pildă, ouăle fierte au o valabilitate mai scurtă decât ouăle proaspete. Acest fenomen se întâmplă pentru că în timpul fierberii, stratul protector care acoperă coaja este îndepărtat.
Astfel, ouăle devin mai susceptibile la aer și la microorganismele dăunătoare. Prin urmare, refrigerarea este imperativă atunci când vine vorba de prevenirea contaminării sau stricarii ouălor fierte.
Câte zile putem ține ouă fierte la frigider?
Cel mai bun mod prin care putem preveni contaminarea ouălor este să le ținem la frigider. Păstrarea acestora la temperaturi sub 4 grade încetinește procesul de creștere a bacteriilor.
Deși suntem tentați să păstrăm ouăle fierte la temperatura camerei, aceasta este o mare greșeală. Specialiștii recomandă ca ouăle să fie puse la frigider în maxim două ore de la gătire.
Cum putem păstra ouăle la frigider?
Nu pe ușă. Modul în care păstrăm alimentele la rece este foarte important. Recipientul ales corect, dar și poziționarea pot face diferența.
De asemenea, cel mai bine este ca depozitarea lor să se facă într-o cutie de carton. Se poate folosi și un recipient închis etanș. Se păstrează pe un raft interior mai degrabă decât în ușă, deoarece deschiderea și închiderea frecventă a frigiderului poate determina fluctuațiile temperaturilor din acest loc.
Pentru siguranța sănătății, ouăle fierte tari și curățate se consumă imediat. Dacă ouăle au fost decojite, se recomandă păstrarea lor într-un recipient ermetic împreună cu un prosop de hârtie umed pentru a preveni uscarea lor.
La fel ca ouăle fierte tari nedecojite, cele curățate nu trebuie lăsate la temperatura camerei și trebuie refrigerate cât mai repede posibil. Atunci când sunt depozitate corespunzător, ouăle fierte tari, decojite sau nedecojite, pot fi păstrate în siguranță la frigider timp de aproximativ 1 săptămână, scrie Health Line.
Consumul de ouă care au stat mai mult de o săptămână poate duce la apariția unor boli alimentare cu simptome precum diaree, greață și vărsături. Un ou fiert tare stricat poate avea un miros distinctiv, neplăcut. Mulți oameni se alarmează dacă gălbenușul unui ou fiert tare este de culoare gri-verzuie. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că oul este stricat.
Culoarea gălbenușului variază în funcție de timpul de gătire și temperatura de gătire. Când ouăle sunt fierte mult timp, gălbenușul devine mai palid la culoare și în cele din urmă devine un gri verzui.
Această culoare apare atunci când este fiert prea mult oul, deoarece acest lucru face ca fierul din gălbenuș să reacționeze cu hidrogenul sulfurat din albuș.
Foto: Depositphotos.com