Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cât trăiesc femeile în România, comparativ cu cele din UE? Ce spun studiile

Cât trăiesc femeile în România, comparativ cu cele din UE? Ce spun studiile

Cât trăiesc femeile în România, comparativ cu cele din UE? Ce spun studiile

Cât trăiesc femeile în România, comparativ cu cele din UE? Iată ce spun studiile!

Cât trăiesc femeile în România, comparativ cu cele din UE

Speranța de viață a femeilor din România pare să fie una impresionantă la prima vedere, cu o cifră de 82,9 ani. Cu toate acestea, o privire mai atentă relevă o realitate mai puțin optimistă atunci când vine vorba de speranța de viață sănătoasă, cu doar 60,5 ani. Această discrepanță considerabilă plasează România într-o poziție delicată în Uniunea Europeană și aduce în prim-plan întrebări asupra sistemului de sănătate și a politicilor sociale din țară.

Președintele Comisiei de sănătate din Senat, Nicoleta Paulciuc, a adus această problemă în atenția publică, subliniind că această discrepanță semnificativă nu reflectă doar probleme de sănătate, ci și lipsa unor politici publice sectoriale și inechități în societate.

Ce spun studiile

O analiză din 2020 a arătat că există un decalaj semnificativ între starea de sănătate auto-declarată a bărbaților și femeilor. Femeile raportează mai des stări de sănătate rea sau foarte rea, cu 9% comparativ cu 5,4% la bărbați. Explicația propusă de Paulciuc se referă la diferențele de vârstă, deoarece femeile tind să trăiască mai mult, iar problemele de sănătate se agravează odată cu vârsta.

Soluția propusă pentru reducerea acestei discrepanțe este alocarea mai eficientă a fondurilor pentru analize de prevenție dedicate femeilor. Nicoleta Paulciuc sugerează că un pas important ar fi sprijinirea screening-ului pentru cancerul de col uterin și de sân, osteoporoză și infecții cu transmitere sexuală.

Datele relevă că, în general, româncele trăiesc mai puțin decât media europeană. Această constatare împreună cu nivelurile scăzute de speranță de viață sănătoasă ridică întrebări despre calitatea vieții în țară. De asemenea, se subliniază faptul că, în comparație cu țările UE, româncele trăiesc cu 5,7 ani mai mult decât bărbații, dar cu aproximativ 23 de ani mai puțin într-o stare de sănătate activă și sănătoasă.

Un alt aspect îngrijorător este situația din nord-vestul Bulgariei, unde speranța medie de viață pentru bărbați este de doar 66,1 ani, iar pentru femei – 74 de ani, mult sub media UE. Bulgarii și românii se află în partea de jos a clasamentului european în ceea ce privește longevitatea.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: