Redactia.ro
Home » Știri » Câți bani mai alocă Primăria Capitalei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Câți bani mai alocă Primăria Capitalei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Câți bani mai alocă Primăria Capitalei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Primăria Capitalei vrea să aloce în 2019 suma de 53 de milioane de lei pentru biserici. Din această sumă 20 milioane de lei vor fi alocați pentru Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit proiectului de bugel al instituţiei pe anul 2019.
Potrivit proiectului de buget pe anul 2019, Primăria Capitalei va aloca aproape 53 de milioane de lei pentru 100 de lăcașe de cult din Bucureşti.

Din această sumă, 20 de milioane de lei vor merge către Catedrala Mântuirii Neamului. Suma de 20 de milioane se va vira în două tranșe egale. 10 milioane pentru „Catedrala Mântuirii”, iar alte 10 milioane pentru „Patriarhia Română”.

La secţiunea „Obiectul solicitării”, la ambele proiecte de investiţii este trecut ca obiectiv „finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului”.

Tot în suma de 53 de milioane de lei mai sunt prevăzute câteva sute de mii de lei pentru reparaţii la Palatul Patriarhiei. Aproximativ 100 de biserici vor primi anul acesta, în medie, suma de 300.000 de lei.

Proiectul de buget este în prezent în dezbatere publică. Urmează ca la sfârşitul acestei luni să intre pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, pentru a fi aprobat.

BOR susţine că s-au cheltuit la Catedrala Mântuirii Neamului, până în noiembrie 2018, 110 milioane de euro cu TVA. Din această sumă 75% sunt bani publici. Asta înseamnă că, după numărătoarea Bisericii, banii publici sunt vreo 83 de milioane de euro.
Nu există până în prezent un bilanţ detaliat cu sumele totale alocate de stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. BOR spune că au fost alocate 110 milioane de euro, fără a da însă mai multe detalii.

Primii bani pentru Catedrala Mântuirii au fost alocați în 1996

Primii bani de la stat pentru elaborarea studiilor şi a proiectelor tehnice preliminare necesare în vederea construirii edificiului BOR au fost alocați in anul 1996. Atunci suma alocată a fost de 200 de milioane de lei vechi.

Sumele efectiv alocate până în prezent…

Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 şi 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare.

BOR susţine că s-au cheltuit la Catedrala Neamului, până în noiembrie 2018, 110 milioane de euro cu TVA. Din această sumă 75% sunt bani publici. Asta înseamnă că, după numărătoarea Bisericii, banii publici sunt vreo 83 de milioane de euro.

În 2007, Lia Olguţa Vasilescu propunea ca jumătate din bugetul necesar construirii Catedralei Mântuirii Neamului să fie acoperit din resurse bugetare. Iniţiativa a fost promulgată fără cuvântul „jumătate”, însă. De la sfârşitul anului 2007 încoace, e literă de lege în România: fondurile necesare construirii Catedralei Neamului sunt asigurate de Patriarhie, de Guvernul României şi de autorităţile publice locale.

Citește și: Câți bani primește un condamnat. De aceeași sumă beneficiază și un pacient

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: