Redactia.ro

Ce a pățit Luiza cu o săptămână înainte să moară, după ce abia născuse. Acasă o așteptau două fetițe

Ce a pățit Luiza cu o săptămână înainte să moară?

Luiza avea doar 24 de ani. Două fetițe o așteptau acasă, iar ea se pregătea să aducă pe lume un al treilea copil, un băiețel. Tânăra era căsătorită de puțin timp, viața ei abia începuse să prindă contur, dar totul s-a oprit brusc. O sarcină complicată, o operație de cezariană și o succesiune de decizii medicale care nu au reușit să o salveze. Luiza a murit la câteva ore după ce și-a ținut pentru prima și ultima dată fiul în brațe.

Tânăra din județul Gorj a fost dusă de urgență de la un spital local la Târgu Jiu, iar apoi la Craiova, dar medicii nu au mai putut face nimic. Ce s-a întâmplat exact? De ce au trecut ore până la transferul final? De ce a născut într-un spital fără dotări complete? Și mai ales, de ce nu a fost ascultată când a semnalat că sarcina nu evoluează bine?

A născut aproape de casă, dar în câteva ore a intrat în comă

Luiza a ales să nască într-un spital aflat la mai puțin de 10 kilometri de locuința sa. Era vorba de maternitatea din Novaci, județul Gorj. A ajuns la spital în dimineața zilei de 4 iulie, iar la ora 7:00 dimineața a fost supusă unei operații de cezariană. Medicii au scos un băiețel sănătos, iar Luiza a apucat să îl vadă, să îl țină în brațe și să îl sărute.

Potrivit soțului, ultimele clipe în care Luiza era conștientă au fost pline de emoție.
„Am vorbit cu ea după ce a ieșit din operație, cred că la 20 de minute. I l-au dat să îl vadă și l-a pupat”, a povestit bărbatul, citat de presa locală.

Totuși, la mai puțin de o oră după ce a ieșit din sala de operații, au apărut primele semne că ceva nu este în regulă.

Hemoragia severă a declanșat o luptă contra cronometru

Medicii au observat o sângerare care nu se oprea. Luiza avea o hemoragie post-operatorie severă, iar echipa medicală a încercat să o stabilizeze. Timp de trei ore, cadrele medicale din Novaci au intervenit local, dar fără succes. Situația s-a agravat constant.

Decizia transferului a venit târziu, după trei ore. Tânăra a fost transportată cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, unde a ajuns în stare critică.

„La prezentare, pacienta era în comă, asistată mecanic. Cazul a fost preluat de o echipă multidisciplinară alcătuită din medici ginecologi și anesteziști, dar și un chirurg și un medic urolog, care au acționat de urgență”, a declarat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului din Târgu Jiu.

Transferul la Craiova a fost cerut de familie. Elicopterul nu a putut zbura

Soțul Luizei a cerut ca tânăra să fie transferată de urgență la Craiova. El spera că medicii de acolo vor reuși ceea ce cei din Târgu Jiu nu au putut: să-i salveze soția. A cerut intervenția unui elicopter SMURD, dar condițiile meteo nu au permis decolarea, scrie cancan.ro.

Din această cauză, s-a luat decizia unui transfer cu ambulanța. Însă, până să se pornească efectiv, au mai trecut două ore. În acea perioadă, starea Luizei s-a deteriorat rapid. În momentul în care a ajuns la Craiova, medicii nu au mai avut ce să facă. Au constatat decesul.

Cu o săptămână înainte de naștere, Luiza ar fi suferit o semipareză facială

Familia a povestit ulterior că tânăra avusese probleme și în săptămâna dinaintea nașterii. Potrivit apropiaților, Luiza ar fi prezentat semnele unei semipareze faciale, însă acest simptom nu a fost tratat ca un semnal de alarmă major.

Mai mult, femeia avea deja un istoric medical care ar fi trebuit să fie luat în considerare. După ce născuse gemene, medicii i-ar fi recomandat să nu rămână din nou însărcinată atât de repede. Totuși, Luiza a rămas însărcinată din nou în mai puțin de un an, ceea ce i-a pus organismul într-o poziție vulnerabilă.

Semnalele pe care nu le-a luat în seamă

Potrivit familiei, în ultimele luni ale sarcinii, Luiza acuzase dureri frecvente și avea mereu tensiune oscilantă. Deși a mers la control, tânăra nu ar fi fost monitorizată constant. În ziua internării, totul părea în ordine, iar operația de cezariană părea cea mai sigură variantă.

Nimeni nu a anticipat că, la doar câteva ore de la naștere, o mamă tânără va intra în comă și va fi transportată între trei spitale, fără ca niciunul să poată opri procesul ireversibil declanșat în organismul ei.

Familia cere explicații. A fost sau nu vina medicilor?

Soțul Luizei și rudele cer acum explicații oficiale. Ei nu înțeleg de ce a durat atât de mult până a fost transferată și de ce nu s-a intervenit mai devreme. Totodată, se întreabă dacă spitalul din Novaci avea resursele necesare pentru o astfel de intervenție chirurgicală.

Este demarată o anchetă internă la nivelul spitalului, dar și o anchetă a Direcției de Sănătate Publică, pentru a stabili exact ce s-a întâmplat în fiecare etapă. Potrivit procedurilor, în astfel de cazuri, autoritățile trebuie să verifice foaia de observație medicală, minutele operatorii și timpii de reacție ai echipelor medicale.

Ce spune conducerea spitalului din Novaci

Reprezentanții unității sanitare din Novaci nu au oferit încă o declarație completă publică. Primele informații apărute în presă arată că operația a decurs inițial fără probleme, dar că hemoragia a fost neașteptată și greu de gestionat.

Este însă foarte posibil ca dosarul să ajungă și în atenția Colegiului Medicilor, care va analiza dacă deciziile luate în acel interval critic de trei ore au fost cele potrivite.

Luiza a lăsat în urmă două fetițe mici și un băiețel nou-născut

Povestea este cu atât mai dureroasă cu cât Luiza era mama a trei copii. Cele două fetițe gemene au doar câțiva ani, iar băiețelul născut în dimineața decesului ei a fost adus acasă în brațele tatălui.

Familia se pregătește acum de înmormântare, într-o atmosferă greu de descris. Tristețea este dublată de neînțelegeri și întrebări care, momentan, nu au răspuns.

Ce prevede legea în cazurile de malpraxis sau neglijență medicală

În România, cazurile în care pacienții mor în urma unor intervenții medicale sunt analizate de mai multe instituții: conducerea spitalului, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor și, dacă e cazul, și de procurori.

Dacă se constată neglijență sau încălcarea protocoalelor, medicii implicați pot fi sancționați administrativ sau penal. De asemenea, familia poate intenta un proces civil pentru despăgubiri.

Ce înseamnă hemoragia postpartum și cât de periculoasă este

Hemoragia postpartum este una dintre principalele cauze ale decesului la naștere în lume. Apare de obicei în primele ore după naștere și poate fi cauzată de mai mulți factori: uter care nu se contractă corespunzător, rupturi interne, probleme de coagulare sau intervenții chirurgicale dificile.

În multe cazuri, poate fi oprită rapid dacă este recunoscută la timp și tratată corect. Însă fiecare minut contează.

România, în topul țărilor UE la mortalitate maternă

Potrivit datelor Eurostat, România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității materne din Uniunea Europeană. În 2023, peste 50 de femei au murit în timpul sau după naștere, iar specialiștii atrag atenția asupra lipsei dotărilor din spitalele mici și a problemelor de formare a personalului medical.

În următoarele zile, autoritățile trebuie să stabilească responsabilitățile. Întrebările rămân: de ce a fost aleasă o maternitate fără suport ATI? De ce a durat ore bune până la transferul în centre cu expertiză? Și ce măsuri pot fi luate pentru ca tragedii ca aceasta să nu se mai repete?

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: