Redactia.ro
Home » Știri » Ce a putut să spună Vlad Pascu în declarația dată anchetatorilor de recunoaștere a faptelor. Dovada foto

Ce a putut să spună Vlad Pascu în declarația dată anchetatorilor de recunoaștere a faptelor. Dovada foto

vlad pascu

Un document de 25 de rânduri tipărite fără semnătură la final a fost adăugat la dosarul de la Judecătoria Mangalia. Este vorba despre o copie a unei declarații autentificate notarial, în care Vlad Pascu recunoaște explicit toate acuzațiile aduse împotriva sa. „Recunosc, în mod expres şi în totalitate, faptele reţinute în sarcina mea”.

Prin această mărturisire, limitele pedepselor posibile pentru Pascu, acuzat de omor din culpă după un grav accident de mașină, sunt reduse cu o treime.

Vlad Pascu și-a recunoscut faptele

Vlad Pascu a provocat un accident mortal în august anul trecut, conducând drogat și cu viteza de peste 100 km/h un Mercedes decapotabil și intrând într-un grup de tineri pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai. În urma impactului, doi tineri au decedat și alți trei au fost răniți grav. Victimele, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, ambii studenți la Facultatea de Geografie din București, aveau 20, respectiv 21 de ani.

Următorul pas în procedura judiciară a fost făcut de avocații lui Pascu, care au prezentat în instanță declarația autentificată, solicitând ca acesta să fie judecat printr-o procedură simplificată, ce implică reducerea pedepsei cu o treime.

Această declarație a fost autentificată la un birou notarial din Medgidia, aproape de penitenciarul unde Pascu este deținut preventiv. Documentul original rămâne în arhiva notariatului, în timp ce tatăl lui Pascu a primit două dintre cele trei duplicate, conform Libertatea.ro.

Declarația lui Vlad Pascu în fața anchetatorilor. Sursă foto: Libertatea.ro
Declarația lui Vlad Pascu în fața anchetatorilor. Sursă foto: Libertatea.ro

În declarație, Pascu recunoaște fără rezerve faptele descrise în acuzație, cerând ca procesul să se bazeze doar pe probele strânse în faza de urmărire penală, fără a contesta aceste dovezi. Interesant este că declarația nu include nicio expresie de regret, un element care adesea influențează sentința prin indicarea unui risc redus de recidivă.

Deși nu este o cerință legală, în majoritatea cazurilor, inculpații care recunosc faptele de care sunt acuzați exprimă adesea și regretul pentru acțiunile lor. Această atitudine este denumită în procedurile juridice „atitudine procesuală de regret”. Aceasta are un rol important în determinarea sentinței, deoarece recunoașterea faptelor, când este însoțită de un regret sincer, indică un risc scăzut de recidivă, aspect subliniat de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce beneficii vin la pachet cu recunoașterea faptelor

Pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, pedeapsa prevăzută este de la 6 luni la 3 ani de închisoare sau amendă, din care se poate scădea o pătrime. În cazul conducerii unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, pedeapsa poate varia de la 8 luni la 3 ani și 4 luni de închisoare sau amendă, reducându-se, de asemenea, o pătrime. În privința părăsirii locului accidentului, legea stipulează o pedeapsă de la 1 an și 4 luni la 4 ani și 8 luni de închisoare.

În ciuda solicitărilor părinților tinerilor decedați în accident, care doreau ca Pascu să fie judecat pentru omor calificat, cu o pedeapsă ce poate ajunge la detenție pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani, cererea lor a fost respinsă de judecătoarea Popoviciu. Motivul respingerii a fost faptul că procesul fusese deja încadrat în procedura simplificată, ceea ce nu permite schimbarea acuzațiilor la acel stadiu.

Pascu ar putea primi o pedeapsă redusă pentru fiecare acuzație, inclusiv pentru ucidere din culpă, unde pedeapsa ar putea fi între 2 ani și 7 ani de închisoare. Procedura simplificată a fost adoptată pentru a eficientiza procesul judiciar, permițând o judecată mai rapidă și reducerea pedepselor atunci când inculpatul recunoaște faptele. Această procedură este acceptată în multe state europene și a fost introdusă în România printr-o reformă în justiție în 2010.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: