Redactia.ro
Home » Știri » Ce acoperă, de fapt, polița RCA? Puțini știu legea

Ce acoperă, de fapt, polița RCA? Puțini știu legea

Ce se întâmplă cu prețurile RCA în 2024? Toți șoferii din România trebuie să știe

Ce acoperă, de fapt, polița RCA? Puțini știu legea. Iată detaliile!

Ce acoperă, de fapt, polița RCA?

Ceea ce mulți șoferi din România nu știu este că polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) nu acoperă doar daunele produse altui șofer în cazul unui accident de mașină, ci și persoanelor aflate în propria mașină în acel moment.

Este important să se aleagă un asigurator de încredere și să se ofere atenție serviciilor suplimentare, cum ar fi decontarea directă, la încheierea unei polițe RCA, mai ales acum, în contextul retragerii autorizației de funcționare a Euroins, liderul pieței RCA din România, conform avocatnet.ro.

În realitate, conform legii, persoana prejudiciată este definită ca fiind aceea care are dreptul la despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit de un contract RCA.

Prejudiciul reprezintă consecința negativă suferită de către persoana prejudiciată în urma producerii unui risc acoperit prin contractul RCA.

Pe lângă șoferul și pasagerii din cealaltă mașină implicată în accident, și pasagerii din mașina șoferului vinovat pot suferi prejudicii în urma unui accident rutier.

Prin urmare, alegerea celei mai ieftine polițe RCA nu este întotdeauna cea mai bună soluție, deoarece firmele de asigurări care le oferă pot plăti despăgubirile cu dificultate și, uneori, nu integral, conform Playtech.

Ce permite decontarea directă

În esență, decontarea directă reprezintă o opțiune prin care șoferii implicați într-un accident rutier pot solicita direct despăgubiri de la propriul lor asigurător, fără a fi nevoie să se adreseze asigurătorului celui vinovat pentru producerea accidentului. În acest fel, cele două firme de asigurare pot rezolva situația fără implicarea șoferului asigurat. Deși serviciul este opțional, companiile de asigurări sunt obligate să-l includă în ofertele lor, pentru a oferi opțiunea clienților lor de a-l alege.

Conform prevederilor Legii RCA, limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA sunt următoarele:

  • „pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 1.220.000 euro (echivalentul în lei);
  • pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 6.070.000 euro (echivalentul în lei)”, potrivit sursei citate anterior.

În cazul în care se produce un accident auto și se dovedește că șoferul asigurat este vinovat, asigurătorul RCA poate acorda despăgubiri în bani pentru:

  • „vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
  • prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparații, dovedite cu acte sau expertiză;
  • costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat, dovedite cu documente emise prin sisteme specializate sau prin documente emise în condițiile legii;
  • prejudicii reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opțiunii persoanei prejudiciate;
  • cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cheltuieli aferente în cazul soluționării alternative a litigiului dacă soluția este favorabilă persoanei prejudiciate;
  • cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, aparținând terțului păgubit, de la locul accidentului la locația în care se găsește centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasă de păgubit în vederea reparării vehiculului, cel/ cea mai apropiat/ apropiată de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, după caz, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar asigurătorul nu asigură transportul”, relatează aceeași sursă.

La finalul lunii martie, Euroins, care era la acel moment lider pe piața polițelor RCA, și-a pierdut autorizația de funcționare.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: