Redactia.ro
Home » Știri » Ce acte sunt necesare pentru buletinul de la 14 ani

Ce acte sunt necesare pentru buletinul de la 14 ani

Cei care împlinesc vârsta de 14 ani și vor să își facă buletinul trebuie să știe de ce acte au nevoie pentru a-și elibera prima carte de identitate.

Ce acte trebuie să prezinți pentru buletinul de la 14 ani

În 2022, lista cu acte necesare pentru cei care își fac prima dată buletin la vârsta de 14 ani conține atât documente ale minorului, cât și ale părinților acestuia.

Pe lângă dosarul cu acte necesare pentru buletin, adolescenții de 14 ani trebuie să fie însoțiți de către un părinte sau reprezentant legal atunci când își fac pentru prima dată carte de identitate.

Iată ce acte îți trebuie pentru eliberarea buletinului de la 14 ani:

* cererea pentru eliberare buletin, semnată atât de minor, cât şi de părinte/reprezentantul legal;
* certificatul de naştere, original şi copie;
* actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizează și dovada adresei de domiciliu;
* certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ însoţit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, în situaţia în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;
* documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate;

Acte necesare în cazul în care părinții au domicilii diferite

În situaţia în care părinţii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea buletinului va fi semnată de părintele la care minorul în vârstă de 14 ani are domiciliul legal.
În cazul în care minorul este încredințat prin hotărâre judecătorească unuia dintre părinți și locuiește, totuși, la celălalt părinte, își poate face buletinul la domiciliul acestuia din urmă, doar dacă are consimțământul scris al părintelui căruia i-a fost încredințat.

Părintele care își dă astfel consimțământul trebuie să fie prezent în fața personalului serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor. În caz contrar, acesta va trebui să dea o procură autentificată la notar celuilalt părinte.

Cât costă taxa de eliberare a buletinului

Taxa pentru eliberarea cărții de identitate este unică și are valoarea de 7 lei. Aceasta se poate plăti fie la orice oficiu al Poștei Române sau CEC Bank, fie, și mai simplu, la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea buletinului. În 2022, nu există taxă pentru eliberarea buletinului în regim de urgenţă.

În cât timp se eliberează buletinul

Potrivit legii, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea buletinului este de până la 30 de zile. Acesta poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidența persoanelor. În prezent însă, în cele mai multe cazuri, autoritățile locale oferă un termen de aproximativ 10 zile pentru eliberarea cărții de identitate.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: