Marcel Ciolacu, fostul premier al României și actual președinte al Partidului Social Democrat, ia în calcul, din nou, demisia de la conducerea formațiunii. Potrivit unor surse politice apropiate conducerii PSD, acesta urmează să le comunice colegilor săi intenția de a renunța la funcție într-o ședință internă informală care are loc luni, 19 mai, de la ora 17:00. Decizia finală ar putea fi anunțată public marți, în cadrul unei reuniuni extinse a conducerii partidului.
Marcel Ciolacu, din nou în fața unei retrageri: „Demisia este pe masă”
Marcel Ciolacu le va transmite liderilor social-democrați, într-o întâlnire informală, că își pune mandatul pe masă. Această decizie vine la doar câteva luni după alegerile prezidențiale din 2025, în contextul în care PSD nu a reușit să se impună cu propriul candidat în cursa pentru Cotroceni, conform informațiilor Digi24
Surse din partid afirmă că demisia lui Ciolacu ar putea fi oficializată marți, într-o ședință cu o participare mai largă a liderilor regionali și naționali. Totuși, nu este exclus ca actualul lider PSD să amâne din nou plecarea, așa cum s-a întâmplat și în noiembrie 2024, când a invocat eșecul candidatului social-democrat de atunci, dar a rămas, în cele din urmă, președinte interimar până la reconfirmarea în funcție.
Precedentele demisii anunțate ale lui Ciolacu, urmate de rămânerea în fruntea partidului
Nu este prima oară când Marcel Ciolacu invocă asumarea responsabilității printr-o demisie. După scrutinul prezidențial din 2024, în care candidatul PSD nu a reușit nici măcar să intre în turul doi, Ciolacu și-a declarat public intenția de a demisiona și a afirmat că nu va mai candida pentru nicio funcție în conducerea PSD.
În ciuda acestor declarații, a rămas președinte interimar, iar interimatul a fost prelungit tacit până când a fost reconfirmat ca lider cu atribuții depline. Surse din partid susțin că strategia lui Ciolacu a fost aceea de a calma spiritele interne, oferindu-și mandatul, dar mizând pe lipsa unui contracandidat puternic și pe sprijinul filialelor județene.
Cine ar putea prelua conducerea PSD dacă Ciolacu demisionează
Dacă demisia se va concretiza, PSD va fi nevoit să numească un președinte interimar, urmând ca în vara acestui an să organizeze un congres extraordinar pentru alegerea unui nou lider. Printre numele vehiculate ca posibili succesori se numără Gabriela Firea, Paul Stănescu și Sorin Grindeanu, toți având experiență politică și susținere în interiorul partidului.
Până în acest moment, nicio candidatură oficială nu a fost anunțată, însă mișcările interne din ultimele săptămâni sugerează o redesenare a centrelor de influență din PSD, cu accent pe filialele din sud și sud-estul țării, nemulțumite de modul în care a fost gestionată campania prezidențială, potrivit aceleași surse.
Sursa foto: Arhivă