Iată un top 5 beneficii miraculoase pe care le are sucului de sfeclă roșie pentru organism și de ce și când este indicat să-l consumăm.
Ce beneficii miraculoase are sucul de sfeclă roșie? Iată o întrebare care își găsește răspuns în următoarele rânduri!
Ce beneficii miraculoase are sucul de sfeclă roșie asupra organismului
Iată că sfecla roșie chiar face minuni! Dacă îți dorești să îți intaresti imunitatea si, în același timp, să îți reglezi tensiunea arterială, nu trebuie decât să consume 30 ml de suc de sfeclă roșie la primele ore ale zilei, înainte de a lua micul dejun. Este atât de simplu, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Despre sfecla roșie se spune că este protectoarea ficatului, pentru că aceasta are un conținut mare de bataină, care se regăsește în vârful sfeclei. Are și rol hepatoprotector, reduce și homocisteina din sânge. Ameliorează varicele, problemele musculare, intoxicațiile lente.
Sucul de sfeclă roșie este o sursă excelentă de: vitamina B, mangan, potasiu. Fibre, vitamina C, fier.
Pe lângă toate acestea, sfecla roșie mai conține și resveratrol, un antioxidant puternic.
Sucul de sfeclă roșie este cunoscut atât ca aliment, cât și ca medicament pentru numeroase afecțiuni. Însă trebuie știut că sfecla se consumă și ea cu măsură.
Sucul de sfeclă roșie, aliat pentru sănătate
Pentru a avea parte de toate beneficiile din sfeclă, este recomandat să fie consumată mai ales crudă. Dacă nu ai încercat încă sucul de sfeclă, iată 5 motive care te vor face să adori acest preparat.
- Ajută la tensiunea arterială: hipertensiunea arterială poate avea efecte negative asupra organismului. Însă cu un pahar mic de suc de sfeclă roșie, tensiunea se poate regla cu ajutorul concentrației crescute de nitrați alimentari. Aceștia sunt importanți pentru organism, deoarece ajută la formarea oxidului nitric, esențial pentru extinderea vaselor de sânge.
- Reduce inflamațiile: prin conținutul de betalaină, sucul de sfeclă roșie are proprietăți antiinflamatorii.
- Contribuie la vindecarea bolilor de vezica biliară –vezica biliară funcționează ca o anexă a ficatului, de numai 30-50 ml, cu rol esențial în activitatea aparatului digestive. Asigură tranziția sucului biliar, secretat de anumite celule ale ficatului, iar sucul de sfeclă roșie ajută la acest process
- Conține aminoacizi care ajută la o bună dezvoltare și menținere a țesutului muscular.
- Previne demența și ajută organismul să mențină colesterolul la un nivel scăzut. Sunt studii care au demonstat și că sucul de sfeclă roșie ajută la oxigenarea creierului, încetinind progresia de boli degenerative, tot datorită nitraților din legume minune
Sucul de sfeclă roșie trebuie consumat 100% pur, dimineața, pe stomacul gol, dar și cu 30 de minute înainte de masa principală. Un adult poate consuma circa 30 ml de suc de sfeclă roșie pe zi, iar copii sub 16 ani, circa 15 ml pe zi.
Ce să știm înainte de a consuma sucul de sfeclă roșie
Sucul de sfeclă roșie nu este recomandat pentru bebeluși. Totodată, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să consulte medicul înainte de a-l consuma.
Abuzul de suc de sfeclă roșie – o cantitate de peste 400 ml – poate determina stări de greață.
Sucul de sfeclă roșie nu este indicat celor cu probleme la rinichi, fiindcă acesta conține oxalați, care stau la baza formării pietrelor la rinichi.
Alergia la sfecla roșie poate apărea la anumite persoane. Cele mai frecvente reacții alergice la sfeclă se pot manifesta prin iritații, mâncărimi, însă pot ajunge până la frisoane și febră.