Redactia.ro
Home » Știri » Ce cadou de lux a primit Zoia Ceaușescu la nuntă. Unica fiică a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu a avut o viață marcată de privilegii

Ce cadou de lux a primit Zoia Ceaușescu la nuntă. Unica fiică a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu a avut o viață marcată de privilegii

Ce cadou a primit Zoia Ceaușescu la nuntă. Sursă foto: Arhivă

Unica fiică a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, Zoia Ceaușescu, a avut o viață marcată de privilegii, dar și de tragedii. Zoia a fost căsătorită cu Mircea Oprean, un inginer din Sibiu și cadru universitar la Politehnică. În 1983, la nunta singurei lor fiice, părinții i-au oferit un cadou de nuntă inedit: o mașină Renault Fuego GTS, comandată special pentru ea. Acest automobil avea să devină un simbol al perioadei comuniste din România și al destinului tumultuos al familiei Ceaușescu.

O mașină de lux pentru fiica dictatorilor

Renault-ul Fuego GTS a fost comandat special pentru Zoia Ceaușescu în 1983, direct de la Uzinele Renault din Franța. La acea vreme, mașina a costat peste 57.000 de franci, o sumă considerabilă pentru acele vremuri. Serviciul specializat al Securității s-a ocupat de procurarea automobilului, asigurându-se că totul este perfect pentru fiica dictatorilor.

Mașina, cu numărul de înmatriculare 1-B-234, a fost folosită exclusiv în România și a înregistrat un kilometraj de doar 52.000 de km. Caracteristicile tehnice ale Renault-ului Fuego GTS includ:

  • Caroserie coupe
  • Capacitate cilindrică: 1647 cm³
  • Putere: 71 kW
  • Carburant: benzină
  • Transmisie: mecanică
  • Închidere centralizată
  • Geamuri cu acționare electrică

După evenimentele din 1989, care au dus la căderea regimului Ceaușescu, mașina a fost pusă sub sechestru de către Procuratura Generală, alături de alte bunuri personale ale familiei Oprean. Timp de șapte ani, automobilul a rămas în stocarea Procuraturii, în condiții nu tocmai favorabile, fiind restituită proprietarilor după încetarea urmăririi penale.

Întreținerea și restaurarea mașinii

Zoia Ceaușescu a murit pe 20 noiembrie 2006, din cauza unui cancer pulmonar. După decesul ei, soțul său, profesorul Mircea Oprean, a continuat să întrețină mașina. În 2022, Renault-ul Fuego GTS a fost scos la o licitație internațională de către Artmark și a fost vândut pentru aproape 25.000 de euro, de 50 de ori suma de pornire.

La Retro Parada Primăverii 2024 din București, Renault-ul Fuego GTS cu numărul de înmatriculare 1-B-234 a fost prezentat în premieră după un proces de restaurare meticulos, început în toamna anului 2023. Această restaurare a readus automobilul la starea sa originală, transformându-l într-o piesă de colecție extrem de valoroasă.

Viața familiei Oprean după Revoluție

După Revoluție, Zoia și Mircea Oprean au fost evacuați din vila în care locuiau, fiind nevoiți să se refugieze pe la prieteni și rude. Viața lor a cunoscut o schimbare dramatică, trecând de la luxul și privilegiile oferite de regimul comunist la dificultățile și nesiguranțele vieții de zi cu zi. Fiica dictatorilor comuniști Nicolae și Elena Ceaușescu a avut o existență marcată de contraste puternice, reflectate și în povestea mașinii sale de lux.

Zoia Ceaușescu a fost alături de soțul ei până în ultimele momente ale vieții sale, murind pe 20 noiembrie 2006, la vârsta de 57 de ani, din cauza unui cancer pulmonar. Moartea sa a însemnat sfârșitul unei ere și a unei vieți trăite sub semnul puterii și al controverselor.

Renault Fuego GTS: Un Simbol al Trecutului

Renault-ul Fuego GTS al Zoiei Ceaușescu nu este doar un automobil de colecție, ci și un simbol al unei perioade controversate din istoria României. Povestea acestui automobil reflectă nu doar viața familiei Ceaușescu, ci și transformările dramatice prin care a trecut România în ultimele decenii.

Automobilul comandat special pentru Zoia Ceaușescu reprezintă o piesă de istorie, având o valoare atât materială, cât și sentimentală. De la un cadou de nuntă extravagant la o piesă de licitație valoroasă, mașina a parcurs un drum lung și tumultuos, similar cu cel al familiei sale proprietare.

Procesul de restaurare început în toamna anului 2023 a fost esențial pentru a readuce mașina la starea sa inițială. La Retro Parada Primăverii 2024, automobilul a fost admirat de numeroși pasionați de mașini de epocă și colecționari, care au apreciat atât designul său, cât și povestea bogată pe care o poartă.

Povestea Renault-ului Fuego GTS al Zoiei Ceaușescu este un exemplu elocvent al modului în care obiectele de lux pot deveni martori tăcuți ai unor vremuri apuse.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: