Redactia.ro
Home » Știri » Ce condiții trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă. Puțini români nu știu aceste lucruri importante

Ce condiții trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă. Puțini români nu știu aceste lucruri importante

Pe măsură ce valurile de căldură extreme devin tot mai frecvente, este esențial ca angajații să fie conștienți de drepturile lor la locul de muncă. România se află în aceste zile sub cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile se apropie de 40 de grade la umbră. În aceste condiții, angajatorii au obligații clare pentru a proteja sănătatea și bunăstarea angajaților lor. Mulți dintre aceștia nu cunosc aceste reguli și acceptă condiții nepotrivite.

Ce condiții trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă

Printre aceste măsuri se numără reducerea volumului și intensității muncii fizice, asigurarea unor perioade de repaos în zone umbrite și furnizarea de apă potabilă. Mai exact, angajații trebuie să beneficieze de 2-4 litri de apă pe zi pentru a se hidrata corespunzător.

De asemenea, este obligatoriu ca locurile de muncă să fie dotate cu sisteme de ventilație eficiente pentru a reduce disconfortul termic. Dacă aceste condiții nu pot fi îndeplinite, angajatorii sunt obligați să reducă programul de muncă sau să-l împartă în două segmente: înainte de ora 11 și după ora 17, atunci când temperaturile sunt mai scăzute.

Nerespectarea acestor reglementări poate avea consecințe grave pentru angajatori. Inspectoratul Teritorial de Muncă poate impune amenzi considerabile și chiar suspendarea activității în cazurile de încălcare a normelor de sănătate și securitate în muncă. Angajații au dreptul să raporteze orice încălcare a acestor norme, iar protecția lor este garantată prin lege.

România sub cod portocaliu de caniculă

De miercuri, 19 iunie 2024, întreaga țară se confruntă cu avertizări de caniculă. Temperaturile vor fi extrem de ridicate în 17 județe și în Capitală. Disconfortul termic este, de asemenea, o problemă majoră care afectează capacitatea de lucru și sănătatea angajaților.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de cod galben și portocaliu pentru caniculă și disconfort termic ridicat. În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și municipiul București, temperaturile vor atinge valori deosebit de ridicate, între 33 și 37 de grade Celsius.

Angajatorii joacă un rol crucial în asigurarea unui mediu de lucru sigur și sănătos

Pe lângă respectarea obligațiilor legale, aceștia ar trebui să încurajeze o cultură a sănătății și securității la locul de muncă. Este important să fie proactivi și să implementeze măsuri preventive, cum ar fi instalarea de echipamente de răcire și organizarea de sesiuni informative despre riscurile caniculei și modalitățile de prevenire a problemelor de sănătate.

Educația și informarea continuă a angajaților sunt esențiale pentru a asigura că aceștia își cunosc drepturile și știu cum să se protejeze pe timp de caniculă. Campaniile de informare și trainingurile regulate pot ajuta la creșterea conștientizării și la prevenirea incidentelor legate de căldură.

În concluzie, canicula impune provocări semnificative atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Respectarea reglementărilor legale și adoptarea unor măsuri proactive sunt esențiale pentru a proteja sănătatea și bunăstarea angajaților. Fiecare angajat trebuie să fie conștient de drepturile sale și să se asigure că beneficiază de condiții de muncă adecvate în aceste perioade dificile. Protejarea împotriva căldurii extreme nu este doar o obligație legală, ci și un aspect esențial al bunăstării și productivității la locul de muncă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: