Redactia.ro
Home » Știri » Ce conține, de fapt, cozonacul din comerț. Te vei gândi de două ori înainte să-l cumeperi

Ce conține, de fapt, cozonacul din comerț. Te vei gândi de două ori înainte să-l cumeperi

cozonac

Cozonacul este un preparat tradițional nelipsit de pe mesele românilor în timpul sărbătorilor, iar deși multe gospodine preferă să îl pregătească acasă, adăugând propriile ingrediente preferate, există și mulți români care aleg să îl cumpere din supermarketuri pentru a economisi timp în bucătărie. Cu toate acestea, specialiștii au emis o nouă atenționare cu privire la conținutul cozonacilor vânduți în magazinele din țară.

Cozonacii din comerț, plini de aditivi și E-uri

Este cunoscut faptul că cozonacul este un preparat indispensabil pe mesele românilor în timpul sărbătorilor pascale. Cu toate acestea, puține persoane sunt conștiente de faptul că acest preparat poate reprezenta o amenințare pentru sănătate.

O opțiune din ce în ce mai populară este reprezentată de achiziționarea cozonacului din comerț în locul celui făcut în casă, în scopul de a economisi timp în bucătărie. Cu toate acestea, specialiștii au emis un avertisment cu privire la produsele din supermarketuri care pot fi pline de chimicale și pot avea un efect negativ asupra sănătății.

Un studiu realizat în luna aprilie a anului trecut de către Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a dezvăluit că cele 43 de sortimente de cozonac existente în marile lanțuri de magazine nu respectă rețeta tradițională, care presupune utilizarea de făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt și umplutură de diferite tipuri.

În plus, cozonacii din comerț conțin, pe lângă făină, zahăr, drojdie și sare iodată, și o serie de alte ingrediente precum spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsificanți, corectori de aciditate și stabilizatori.

Cozonacii din comerț nu sunt considerați buni deoarece conțin o serie de ingrediente artificiale și aditivi alimentari care le conferă o durată de viață mai lungă și o consistență mai moale și uniformă, dar care pot fi dăunătoare pentru sănătate. Aceste ingrediente pot afecta gustul și textura cozonacilor și pot reduce valoarea nutritivă a acestora. De asemenea, cozonacii din comerț nu respectă întotdeauna rețetele tradiționale, care implică utilizarea de ingrediente naturale și proaspete, și nu pot oferi aceeași experiență culinară autentică ca cei preparați acasă.

43 de tipuri de cozonac au fost analizate de către APCR

Cantitatea de cacao găsită în cozonacii din supermarketuri variază între 0,5% și 2%, conform studiului realizat asupra a 43 de tipuri de cozonac de către Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România. Mai mult decât atât, acești cozonaci conțin o mulțime de aditivi alimentari, printre care se numără: arome sintetice, conservanți, agenți de îngroșare și stabilizatori. Studiul a relevat faptul că 7 din 10 cozonaci conțin conservanți, 8 din 10 conțin arome sintetice, iar unul din doi conține acid citric.

De asemenea, în cozonacii din comerț s-au găsit și alte ingrediente precum carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu și benzoat de sodiu. Așadar, cea mai bună alegere dacă ținem la sănătatea noastră este să facem cozonacii în casă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: