Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente, iubit atât de copii, cât și de adulți. De precizat, însă, că nu toate produsele lactate sunt sănătoase, unele dintre ele ascunzând detalii periculoase pentru sănătate. Atenție mare dacă sunteți clienți Lidl, Kaufland sau Carrefour, mai ales dacă obișnuiți să luați de acolo lapte.
Ce conţine laptele din Lidl, Kaufland sau Carrefour
Este foarte important să știm ce mâncăm și să acordăm o atenție deosebită ingredientelor pe care alimentele din comerț de conțin. Specialiștii ne recomandă să citim eticheta ori de câte ori cumpărăm ceva, fie că este vorba despre data de expirare sau compoziția produselor.
Citește și: Greșeala pe care o fac multe gospodine! Câte zile se ține, de fapt, o sticlă de lapte deschisă la frigider
Printre alimentele care ne pot afecta sănătatea dacă nu sunt prelucrate și păstrate cum trebuie se numără și laptele. Președintele Asociației Pro Consumatori (APC), conf. univ. dr. Costel Stanciu, a explicat la ce risc se supun românii care cumpără lapte din magazine și nu citesc eticheta, care ascunde un detaliu extrem de important.
Mai exact, laptele comercializat de către Lidl, Carrefour și Kaufland, cu un procent de grăsime de 3,5 grăsime, a fost analizat din nou și au fost constatate probleme mari. Mai exact, este vorba de cel produs de Lăptaria cu caimac, pasteurizat la o temperatură mult prea joasă față de cea optimă. Cel de-al doilea lapte cu probleme este produs de Muller, care comercializează lapte din Germania și este tratat termic prin procedeul UHT.
„Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu știu să facă diferența, pe baza informațiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat și unul nestandardizat, așa cum îl dă vaca. Acest lucru reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale.”, a spus președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Nu mai consuma lapte dacă ai aceste simptome
Multe persoane au intoleranță la lactoză încă din naștere, în timp ce altele dezvoltă sensibilitatea pe parcursul vieții. Laptele este un aliment care ar trebui să facă parte cât mai mult din alimentația noastră zilnică, dar nu trebuie să forțăm lucrurile dacă vedem că nu ne priește. Organismul ne dă multe semne în cazul acesta, pe care nu ar trebui să le ignorăm.
Intoleranţa se manifestă prin crampe stomacale, diaree şi greață. Multe persoane chiar riscă să ajungă la spital dacă se ambiționează să consume lapte, deși este clar că nu le face bine. Această intoleranță poate fi descoperită și prin analize.