Redactia.ro
Home » Homepage » Ce este „freezing rain”, fenomenul meteo care a transformat șoselele României în patinoare

Ce este „freezing rain”, fenomenul meteo care a transformat șoselele României în patinoare

Se schimbă vremea în România! Temperaturi aproape de pragul înghețului. Zonele vizate

Temperaturile continuă să fie mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului, însă un fenomen numit freezing rain a făcut ravagii în București și în alte zece județe din estul și sud-estul țării. O pojghiță subțire de gheață s-a depus pe șosele, mașini, arbore și case, iar circulația a fost îngreunată din acest motiv. Trei oameni au ajuns la spital, după ce copacii au fost doborâți de rafale de vânt și s-au prăbușit peste ei.

Ploaia înghețată a făcut ravagii în România

România se confruntă cu fenomenul freezing rain sau ploaie înghețată. Ploaia măruntă, în combinație cu temperaturile de zero grade sau mai puțin au transformat șoselele în patinoare. Drumarii nu au avut vreme de dormit și au făcut muncit din greu pentru a distribui material antiderapant pe șosele pentru a evita accidentele cauzate de pierderea controlului asupra volanului.

Situația a fost cu atât mai gravă în București și Ilfov. Mai mulți copaci au fost doborâți la pământ din cauza rafalelor de vânt care au bătut chiar și cu cincizeci de kilometri pe oră.

La munte ninge abundent, iar stratul de zăpadă depășește 60 de cm

Pe de altă parte, veștile sunt bune pentru cei care intenționează să petreacă următoarele zile în zona montană. Spre exemplu, la Bâlea Lac zăpada măsoara peste 60 de centimetri,  iar turiștii se pot bucura din plin de sporturile specifice iernii. În zonele viscolite, stratul de zăpadă măsoară chiar și un metru.

Când apare fenomenul de ploaie înghețată

Ploaia înghețată apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ.

Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Concret, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: