Redactia.ro
Home » Știri » Ce este Igntul şi când are loc? Sărbătoarea românească ce este văzută de mulţi un act de cruzime

Ce este Igntul şi când are loc? Sărbătoarea românească ce este văzută de mulţi un act de cruzime

Ignatul

În fiecare an, pe data de 20 decembrie, are loc Ignatul, sărbătoarea în care românii taie porcii din gospodărie, pentru masa de Crăciun. Tot în această zi este sărbătorit și Sfântul Ignatie Teoforul, cel care a fost ținut în brațe de Hristos când era copil.

Când se sărbătorește Igantul. Atunci se taie porcii

Este o sărbătoare foarte înrădăcinată în conștiința populară, care este respectată cu sfințenie în fiecare an. Ignatul, căci despre el este vorba, are loc pe data de 20 decembrie, adică cu cinci zile înainte de sărbătorirea Nașterii Domnului.

Această tradiție este legată de multe alte superstiții. Astfel, se spune că în noaptea de Ignat, porcii visează că ei urmează să fie sacrificați. De asemenea, tradiția spune că în ziua de Igant, în gospodăria oamenilor nu se face altceva decât tăierea porcului și prepararea bucatelor din carnea sa, orice altă activitate fiind interzisă.

De fapt, acesta este un ritual al morții și al învierii, deoarece numele ignat vine de la ignis, care înseamnă „foc”. Prin foc și prin ardere se purifică totul. Acest lucru are semnificații și pentru noul an, pentru că este legat de tradițiile egiptene, în care oamenii obișnuiau să sacrifice animale atunci când se trecea de la un sezon la altul.

Tradiții de Ignat. Ce e bine să faci

Femeile este bine să piseze grâu și să facă din ele trute, care poartă numele de „Cârpele Domnului”. Acesta conțin miere și nuci și este bine să fie consumate în Ajunul Crăciunului.

Tradiția mai spune că porcul că nu este tăiat în această noapte, încetează să mai crească, deoarcele el deja și-a visat cuțitul. Așa că tocmai de aceea porcii trebuie tăiați de Ignat.

Se mai spune că în ziua de Ignat este bine să vezi sânge, pentru că astfel vei fi ferit de toate bolile. Persoanele care nu dețin porc în gospodăria lor, penru a îndeplini această datină, trebuie să taie măcar o găină sau alt animal. Tot din acest considerent, copiii se mânjesc pe față cu sânge, ca să fie sănătoși și rumeni la față tot anul.

Se spune că cine nu taie porcul de Ignat, va rămâne fără el, fiindcă va fi atacat de lupi.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: