Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce este neuropatia diabetică, boala care afectează 50% din pacienţii cu diabet

Ce este neuropatia diabetică, boala care afectează 50% din pacienţii cu diabet

Un test de sânge arată dacă vei face diabet în următorii 10 ani

Medicul Dorel Filip a atras atenţia că diabetul poate provoca boala neuropatie diabetică. Ea afectează aproximativ 50% dintre cei 463 de milioane de adulți cu diabet la nivel mondial.

Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat vor avea ca rezultat reducerea numărului de amputații în rândul persoanelor cu diabet.

Ce este neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică este o afecțiune ce apare ca o complicație a diabetului zaharat de tip 1 sau 2, o boală endocrinologică caracterizată prin secreție insuficiență de insulină și valori mari ale zahărului din sânge.

Neuropatia înseamnă în termeni medicali afectarea și suferința nervilor periferici, iar forma cea mai cunoscută și cea mai întâlnită de neuropatie diabetică este polineuropatia diabetică, o boală neurologică generalizată, ce afectează nervii din întreg organismul.

Neuropatia este o complicație gravă a diabetului zaharat, care poate afecta semnificativ calitatea vieții pacientului, foarte frecvent cei diagnosticați cu această boală asociind depresie și stări de anxietate, angoasă și atacuri de panică.

Mai mult, 1 din 3 pacienți dezvoltă în timp neuropatie autonomă cardiovasculară, cu implicații severe asupra inimii și a sistemului cardiovascular.

Neuropatie are două faze

Dr. Dorel Filip spune că neuropatia diabetică are 2 faze.

„În primul rând, în fazele inițiale, neuropatia poate să evolueze cu dureri, dar în cele mai multe cazuri, undeva peste 50% dintre acestea, neuropatie diabetică este asimptomatică. Dacă facem o rană la picior, acea rană se va vindeca foarte greu şi se ajunge foarte uşor la o infecţie.

Dacă nu se ia o măsură chirurgicală în timp util se vorbește și despre piciorul diabetic. Trebuie să știți că 50% din aceste amputații sunt cauzate de neuropatii.

Este foarte importată implicarea familiei. Dacă avem acasă un membru al familiei cu diabet, acesta trebuie verificat. Acesta trebuie dus la medic pentru control.

Autoexaminarea poate salva extrem de multe picioare și este un ceva obligatoriu pentru pacientul cu diabet să se autoexamineze, să-și autoexamineze zilnic picioarele și dacă observă ceva în neregulă, o roșeață, tumefiere, deformare a piciorului, trebuie să apeleze la medic și să nu se trateze singur acasă.

O leziune de felul acesta evoluează foarte repede. Deci dacă vineri ești într-o excursie, te bate papucul și vezi că ai făcut o ulceraţie mică, în săptămâna următoare marți sau miercuri, s-ar putea să-ți pierzi un deget sau mai multe.

Spre deosebire de alte neuropatii, neuropatia diabetică este ireversibilă, deci putem cel mult să o păstrăm la același nivel, pe aceeași treaptă o perioadă lungă de timp, în așa fel încât să nu existe riscul de aceste complicații și riscul.

Cel mai important lucru pentru un diabetic este să-şi facă analize. Să-şi verifice hipertensiunea arterială şi aceasta să fie în limite normale, la fel şi în cazul colesterolului.

Hemoglobină glicozilată este o analiză foarte importantă și trebuie să fie sub cifra șapte„, a mai spus medicul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: