Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă, de fapt, eticheta anvelopelor. Cum poți alege pneurile potrivite

Ce înseamnă, de fapt, eticheta anvelopelor. Cum poți alege pneurile potrivite

pneuri

Primăvara începe să-și facă simțită prezența, așadar șoferii trebuie să își adapteze anvelopele la schimbările care au loc în mercurul termometrelor. Iată informațiile pe care trebuie să le știi dacă intenționezi să achiziționezi un nou set de pneuri primăvara aceasta.

Cum pot alege șoferii anvelopele potrivite

Începând cu 1 mai 2021, a intrat în vigoare Regulamentul UE nr. 2020/740 referitor la etichetarea anvelopelor în privința eficienței consumului de combustibil și altor parametri.

Potrivit Regulamentului UE nr. 2020/740, furnizarea informațiilor privind parametrii anvelopelor trebuie făcută printr-o etichetă ușor de înțeles, cu scopul de a ajuta utilizatorii să ia decizii informate la achiziționarea anvelopelor. Această etichetă furnizează utilizatorilor informații despre clasa de eficiență a anvelopei din punct de vedere al consumului de combustibil, clasa de performanță în privința aderenței pe teren umed, clasa de zgomot exterior de rulare și aderența pe zăpadă sau gheață pentru pneurile destinate acestor condiții de rulare.

Registrul Auto Român (RAR) informează că, prin cunoașterea acestor parametri, utilizatorii pot alege anvelopele adecvate autovehiculului, adaptate condițiilor de drum și stilului lor de condus.

Etichetarea energetică a produselor este o inițiativă a Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a atinge obiectivele de neutralitate climatică până în 2050, prin reducerea emisiilor de CO2 generate de transportul rutier. În acest context, pneurile joacă un rol important, deoarece rezistența la rulare a anvelopelor generează între 20% și 30% din consumul de combustibil al vehiculelor.

Prin urmare, clasa de eficiență a pneurilor indicată pe etichetă prin pictograma unei pompe de alimentare este un parametru esențial pentru reducerea consumului de combustibil și implicit a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ce semnifică simbolurile de pe eticheta anvelopelor

Clasa de eficiență a pneurilor în ceea ce privește consumul de combustibil se stabilește în funcție de rezistența la rulare. Cu cât un pneu are o rezistență la rulare mai mică, cu atât consumul de combustibil va fi mai mic, iar clasa de eficiență va fi mai bună. Aceste clase sunt marcate cu litere de la A la E, unde A reprezintă cea mai bună economie de combustibil, iar E, cel mai slab. Consumul redus de combustibil are un impact pozitiv asupra amprentei de carbon a vehiculului și joacă un rol important din punct de vedere economic și ecologic, în special pentru vehiculele grele.

Un alt parametru important de pe eticheta pneurilor este clasa de performanță privind aderența pe teren umed. Aceasta indică eficiența pneurilor în frânare pe o distanță cât mai scurtă în condiții de umiditate. Clasele de performanță sunt indicate cu litere de la A la E, unde A înseamnă distanțe scurte de frânare pe drumurile umede, iar E, distanțe lungi de frânare.

Pe partea inferioară a etichetei, în stânga, se regăsește clasa de zgomot exterior de rulare și nivelul de zgomot exprimat în decibeli. Clasele de zgomot sunt atribuite de la cel mai silențios pneu (clasa A) la cel mai zgomotos (clasa C). Acest parametru măsoară nivelul poluării fonice emis de pneu în contact cu suprafața șoselei.

În plus, eticheta pneurilor poate conține două pictograme: simbolul alpin sau 3PMSF, pentru pneurile omologate pentru utilizare în condiții severe de zăpadă, și stalagmita de gheață, pentru pneurile omologate pentru utilizare în condiții extrem de reci.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: