Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce nu știai despre timp. De ce are un minut 60 de secunde și ziua 24 de ore

Ce nu știai despre timp. De ce are un minut 60 de secunde și ziua 24 de ore

Ce nu știai despre timp. De ce are un minut 60 de secunde și ziua 24 de ore

Sunt curiozități de care ne-am lovit cu toții, cu siguranță, la un moment dat. Ei bine, răspunsurile o să le găsiți aici, de la specialiști din întreaga lume. Haideți să aflăm împreună de ce are ziua 24 de ore și de ce un minut este echivalentul a 60 de secunde.

De ce ziua are 24 de ore? Curiozități despre timp

Ziua are într-adevăr 24 de ore și asta pentru că egiptenii din antichitate au studiat fenomenul. Ei au descoperit că ziua are 10 ore, la fel și noaptea, și se adaugă o oră de răsărit și una de amurg.

Noaptea a fost împărțită în 12 ore, dupa ce egiptenii au studiat mișcarea stelelor. Aceștia au avut un sistem de 36 de grupări de stele numite “decani”. Fiecare decan apare pe cer la o diferență de 40 de minute”, spune astronomul Nick Lomb de la Observatorul din Sydney.

Tot ei au fost cei care și-au dat seama că lungimea zilelor și a nopților pot varia în funcție de anotimp. “In timpul verii, zilele erau mai lungi ca noptile, iar in iarna era invers”, spune consultantul.

De ce un minut are 60 de secunde?

Tot astronomul Nick Lomb a lămurit și curiozitatea legată minute. El a afirmat că babilonienii au fost cei care au definit minutele, orele și secundele. “Am moștenit de la Babilonieni, nu numai orele și minutele, dar și împărțirea unui cerc în 360 de grade sau părți”, spune Lomb.

Aparent, aceștia erau interesați de cifra 360, deoarece acesta reprezenta numărul de zile într-un an, și tocmai cifra de 60 le-a permis să facă anumite calcule complexe. În prezent, definiția timpului se bazează pe un timp atomic.

Din 1967, secunda e definită drept durata a “9.192.631.770 de tranzitii energetice ale atomului de cesium”, scrie Scientific American.

O altă curiozitate legată de timp e că, ocazional, se adaugă „secunde în plus”. Așadar, nu toate minutele au 60 de secunde. De 8 ori în 10 ani, un minut are, de fapt, 61 de secunde.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini