Redactia.ro
Home » Știri » Ce pensie va primi un român care n-a muncit nicio zi după majorarea din 2024. Schimbările anunțate de Ministrul Muncii

Ce pensie va primi un român care n-a muncit nicio zi după majorarea din 2024. Schimbările anunțate de Ministrul Muncii

Oportunitatea pensionării la 60 de ani fără penalizare. Ce aduce noua lege a pensiilor

Într-o perioadă în care sistemul de pensii din România se confruntă cu numeroase provocări și schimbări, Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut recent anunțuri importante cu privire la majorarea pensiilor și la recalcularea acestora. Aceste modificări vizează în special persoanele care, din diverse motive, nu au avut o carieră de muncă formală sau au muncit doar pentru o perioadă scurtă de timp. Iată detaliile!

Ce pensie va primi un român care n-a muncit nicio zi după majorarea din 2024

Unul dintre aspectele majore evidențiate de Ministrul Muncii este introducerea unei noi formule de calcul a pensiilor. Această formulă se bazează pe principiul contributivității și al punctelor acumulate de fiecare beneficiar. Astfel, se renunță la vechiul sistem și se adoptă o abordare mai echitabilă, care ține cont de contribuția efectivă a fiecărui individ la sistemul de pensii.

Schimbări anunțate de Ministrul Muncii

O altă modificare importantă vizează vârsta standard de pensionare, care va fi stabilită la 65 de ani pentru atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în contextul în care în trecut vârsta de pensionare pentru femei era mai mică decât cea pentru bărbați.

Stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 15 ani, cu stagiul complet de cotizare contributivă la 35 de ani. Această modificare are scopul de a încuraja contribuitorii să fie mai activi în sistemul de pensii, asigurându-se că aceștia aduc o contribuție semnificativă înainte de a deveni beneficiari.

De asemenea, se vor reduce vârstele standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții speciale sau au depășit stagiul complet de cotizare. Acest lucru vine în sprijinul celor care au avut o carieră de muncă mai solicitantă sau au început să contribuie la sistemul de pensii mai devreme în viață.

O noutate importantă este acordarea de puncte suplimentare pentru vechime. Astfel, persoanele cu un stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani vor fi recompensate cu puncte suplimentare, ceea ce va contribui la majorarea pensiilor acestora.

De asemenea, se acordă beneficii pentru mame, care vor avea posibilitatea de a se pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil crescut, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni. Această măsură vine în sprijinul femeilor care au avut grijă de familie și au crescut copii.

Un alt aspect important este majorarea pensiei minime sociale, care va beneficia inclusiv cei care au împlinit doar stagiul minim de cotizare. Conform anunțului Ministrului Muncii, pensia minimă, care în prezent este de 1.125 de lei, va crește la 1.281 de lei începând cu 1 ianuarie 2024.

„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei”, a precizat Sorina Bucura Oprescu , la Antena 3.

Aceste schimbări reprezintă un efort important al autorităților de a asigura un sistem de pensii mai echitabil și sustenabil pentru toți românii. Este esențial ca fiecare cetățean să fie informat cu privire la aceste modificări pentru a putea lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la planurile lor de pensionare. Este un pas important către asigurarea unui viitor financiar mai sigur pentru toți românii, indiferent de circumstanțele lor de viață și cariera profesională.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: