Victor Ponta, fost prim-ministru și candidat independent la alegerile prezidențiale, își conturează o viziune politică diferită de a predecesorilor săi. Într-o declarație recentă, el a subliniat dorința de a fi un președinte implicat, deschis dialogului cu toate partidele parlamentare, indiferent de afinitățile sau antipatiile personale.
Ponta promite că, dacă va fi ales, va susține formarea unui guvern stabil și competent, în care să fie reprezentate forțele politice relevante, evitând crizele guvernamentale repetate și tensiunile instituționale care au marcat ultimii ani din viața politică românească.
Ce planuri are Victor Ponta dacă va câștiga cursa electorală
Într-o intervenție televizată la Prima TV, în cadrul emisiunii Insider Politic, Victor Ponta a afirmat că, în calitate de președinte, va fi deschis la colaborare cu toți liderii de partide parlamentare. Indiferent dacă aceștia îi sunt pe plac sau nu, Ponta susține că va respecta statutul lor politic și va iniția discuții constructive, în spiritul unei democrații funcționale.
În aceeași notă, Ponta a vorbit și despre relația sa cu George Simion, liderul AUR. Deși recunoaște că are divergențe de opinie cu acesta, Ponta afirmă că, în cazul unui succes electoral al AUR la alegerile parlamentare, nu exclude ideea desemnării lui George Simion ca prim-ministru.
Această abordare deschisă contrastează cu stilul prezidențial al actualului șef al statului, Klaus Iohannis, pe care Ponta îl critică pentru instabilitatea guvernamentală generată în ultimul deceniu.
„Eu nu vreau să fiu Iohannis, să schimb nouă guverne în 10 ani. Nu voi profita de tragedii şi eu sper, Doamne fereşte, să nu se întâmple nicio tragedie. Dar am capacitatea de a vorbi cu liderii PSD şi cu liderii celorlalte partide şi voi vorbi cu liderii tuturor partidelor, că îmi plac sau nu îmi plac.
Nu îmi place de Diana Şoşoacă, dar o să o chem la Cotroceni, că e lider de partid parlamentar. Poate mă cert acum cu George Simion, dar o să-l chem şi o să colaborez cu el şi poate chiar dacă câştigă alegerile în 2028 o să-l pun prim-ministru. Dacă învaţă până atunci, că trebuie să înveţe”, a precizat Victor Ponta la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.
Un nou Guvern cu oameni competenți și sprijin prezidențial
Dacă va câștiga alegerile prezidențiale, Victor Ponta își propune să contribuie la formarea unui nou Guvern, în care Partidul Social Democrat (PSD) să joace un rol semnificativ. Deși el nu mai este membru activ al partidului pe care l-a condus, Ponta recunoaște că PSD are în continuare oameni valoroși, mai ales în domeniul economic.
Ponta a accentuat faptul că experiența sa guvernamentală îl diferențiază de ceilalți candidați. „Avantajul meu faţă de ceilalţi contracandidaţi este că nu e nimeni, în acest moment, în Guvern care să-mi zică Victor, tu nu te pricepi. Sau nu ştii despre ce e vorba. Nu, eu mă pricep. Am fost în Guvernul Năstase, am fost în Guvernul Boc, am fost în Guvernul Ponta. Culmea, cred că am fost şi în guvernul Grindeanu un pic. Nu mă poate păcăli cineva”, a menționat acesta.
În plus, Victor Ponta a subliniat că nu are o atitudine elitistă și că nu consideră competența ca fiind apanajul exclusiv al unei anumite formațiuni politice.
Prin acest discurs, fostul prim-ministru își conturează imaginea unui lider pragmatic, care înțelege complexitatea scenei politice și care vrea să joace un rol activ în modelarea deciziilor guvernamentale. El promite să nu fie un președinte absent, ci unul implicat, care dialoghează și intervine atunci când este nevoie, fără a-și depăși atribuțiile constituționale.
În concluzie, Victor Ponta încearcă să convingă electoratul că România are nevoie de un președinte activ, dar echilibrat, care să își folosească experiența politică pentru a promova stabilitatea și cooperarea între partide. Cu o atitudine deschisă față de toate forțele parlamentare și o dorință declarată de a evita conflictele și blocajele instituționale, Ponta mizează pe ideea unei președinții responsabile, care să repună în centru interesul public și buna funcționare a statului.