Redactia.ro
Home » Știri » Ce putem și ce nu putem face după ce ne-am vaccinat împotriva Covid-19

Ce putem și ce nu putem face după ce ne-am vaccinat împotriva Covid-19

Vaccinarea împotriva COVID-19 reprezintă una dintre cele mai bune metode pe care le avem la dispoziție pentru ca pandemia de coronavirus să ia sfârșit. Însă, după ce ne vaccinăm este necesar să păstrăm în continuare vigilența și să menținem respectarea regulilor impuse de autorități. Însă, vaccinarea nu revine, momentan, cu tot ceea ce presupunea viața înainte de pandemie. 

 

Ce putem și ce nu putem face după ce ne-am vaccinat împotriva Covid-19

Postul de televiziune CNN a oferit răspusnuri la o serie de întrebări pe care majoritatea oamenilro le au după ce s-au imunizat.

Când vom renunța la purtarea mățtii de protecție?

Întrebarea care se află pe buzele tuturor este ,,Când vom renunța la purtarea măștii de protecție?”. Numeroși experți au explicat, în utlima perioadă, că vaccinarea ne protejează de la a dezvolta forme severe ale bolii COVID*19. Însă, nu există suficiente date care să ateste că o persoană vaccinată nu poate transmite virusul dacă a intrat în contact cu acesta.

Purtarea măștii de protecție este un pas important prin care ne asigurăm că îi protejăm pe cei cae nu s-au vaccinat sau care din motive de sănătate nu se mai pot vaccina cu niciunul dintre serurile folosite până în acest moment pentru imunizare.

Mai mult, vaccinurile oferă protecție de 95%, în cazurile Pfizer și Moderna, ceea ce înseamnă că există o șansă foarte mică, dar reală, ca vaccinul să nu funcționeze în cazul unui număr redus de persoane. În acest caz, o persoană care s-a vaccinat și care crede că este imunizată ar putea să se îmbolnăvească foarte ușor, de aceea este nevoie să fim foarte vigilenți și să purtăm în continuare masca de protecție, până când pandemia de coronavorus va luat sfârșit permanent.

Mai mult, noile mutații alde coronavirusului, care se dezvoltă din ce în ce mai repede și care sunt tot mai multe la număr, ar putea să fie o adevărată problemă pentru vaccinuri. Acest lucru înseamnă că trebuie să avem o grijă la fel de mare de sănătatea noastră chiar și după vaccinare, iar masca de protecție este esențială.

Ne putem întâlni cu prietenii și familia dacă ne-am vaccinat?

Experții sunt de părere că acest lucru depinde foarte mult de oamenii cu care alegem să ne întâlnim. Astfel, cele mai sigure întâlniri, sunt cele între persoanele vaccinate, iar întâlnirae să aibă loc în aer liber. Mai mult, dacă prietenii sau membrii familiei au fost vaccinați deja cu a doua doză, atunci riscurile în acest acz sunt reduse semnificativ, mai ales dacă vizita are loc în aer liber.

Mai mult, dacă vrem să fim și mai siguri, atunci ne putem carantina pe o perioadă de 10 zile înainte de întâlnire, pentru a evita orice fel de risc adițional. În privința persoanelor nevaccinate, atunci și noi, dar și alte persoane care sunt vaccinate putem reprezenta un risc pentru ei.

Însă, vaccinarea nu presupune și o diminuare a responsabilității, astfel încât trebuie să fim conștienți că putem în continuare să transmitem virusul altor persoane.

Putem merge la restaurant sau la evenimente sportive/culturale fără nicio grijă?

CNN subliniază că este importantă vigilența chiar și după vaccinare. Restaurantele în spațiu închis pot deveni foarte rapid focare de transmitere a virusului, mai ales că nimeni nu poate purta amscă atunci când mănâncă. Astfel, capacitatea de transmitere a virusului prin picături în timpul socializării este maximă.

Sursa citată subliniază că prin frecventarea restaurantelor și renunțarea la protecție putem deveni foarte ușor  „propagatori tăcuți” ai virusului, astfel încât organismul nostru este capabil să prevină infectarea pentru că este vaccinat, dar virusul poate în continuare să se trasnmită de pe mucoase.

Însă, lucrurile sunt ecva mai simple în ceea ce privește spațiile deschise și în aer liber, deoarece capacitatea de transmitere a virusului în acel mediu este mult mai slabă. Pe de altă parte,  odată ce suntem vaccinați, un concert sau un eveniment sportiv în aer liber ar trebui să fie sigur, dacă sunt respectate regulile de distanțare fizică și dacă toată lumea poartă în continuare masca de protecție.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: