Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce reglementări din legislația britanică nu i se aplică reginei

Ce reglementări din legislația britanică nu i se aplică reginei

GALERIE FOTO (2) Regina-Elisabeta

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, adevărată legendă în viață, a guvernat mai mult decât oricare alt monarh din istoria britanică, devenind o figură mult iubită și respectată pe întreg mapamondul. Ea nu conduce doar o țară, ci este suveranul a 15 state, printre care Australia şi Canada, comunitate cunoscută sub numele de Commonwealth și, mai mult de-atât, deţine şi rolul oficial de guvernator suprem al Bisericii Angliei. Însă deși regina deschide sesiunile în Parlamentul Britanic, este comandantul suprem al forţelor armate, îl desemnează pe primul ministru, pe ceilalţi miniştri, pe arhiepiscopi şi episcopi, în realitate aproape toate atribuţiile formale ale monarhiei britanice au fost transferate guvernului şi parlamentului.
Astfel, în Anglia contemporană, regina are un rol simbolic, important ca figură în numele căreia se desfășoară justiția și sunt păstrate legea și ordinea.

Admirată pentru simțul datoriei și devotamentul său, regina a fost și este ca un far călăuzitor în furtuna schimbărilor majore prin care au trecut Marea Britanie și Commonwealth-ul, de altfel întreaga lume, în contemporaneitate.

De la ce prevederi legale, Regina face excepție

Deși conform legislației Regatului Unit nu pot fi întreprinse proceduri civile și penale împotriva Suveranului ca persoană, regina are grijă să se asigure că toate activitățile sale se desfășoară în limitele legii.

Regina nu are nevoie de pașaport pentru a călători și nici de alt act de identitate

Întrucât toate pașapoartele britanice sunt emise în numele ei, regina nu are nevoie, ea însăși de unul. Nu trebuie să își mai facă griji cu privire la pașaport când călătorește, unde l-a pus, când expiră etc. De menționat totuși că este singura din familia regală care deține acest privilegiu. Regina nu are nevoie de pașaport și nici de alt act de identitate.

Este scutită de la plata taxelor și impozitelor

Dat fiind că o parte din ceea ce se colectează la bugetul țării, prin taxe și impozite, este direcționată către familia regală și regină, aceasta nu trebuie să mai plătească ea însăși. Cu toate acestea regina a ales să plătească taxe ca orice alt cetățean, alegere care o onorează.

Permisul de conducere nu este obligatoriu pentru suverană

Regina nu are nevoie de permis de conducere și nici să dea vreun test, pentru a-și conduce autovehiculul. Așadar, dacă dorește, îi poate da liber șoferului din când în când, ca să conducă ea însăși. Din fericire pentru ceilalți participanți la trafic, regina conduce foarte bine de când avea doar 18 ani, când a învățat conducere și mecanică pentru a se înrola în Women’s Auxiliary Territorial Service, alături de care a sprijinit armata britanică conducând un camion militar. Este singura femeie din familia regală care a fost în armată în WW2.

Limitările de viteză nu i se aplică

Nu numai că reginei nu îi trebuie permis de conducere, dar nu i se cere, conform legii, să respecte viteza legală. Indiferent dacă este ea însăși la volan sau șoferul, autoritatea sa regală îi conferă dreptul să conducă atât de repede sau atât de încet pe cât își dorește. De asemenea, conform legii, limita de viteză nu se aplică poliției, pompierilor și ambulanței când se deplasează în interes de serviciu, iar autovehiculul reginei este condus doar de membrii ai poliției, astfel că ei ies de sub incidența legii.

Nu poate fi dată în judecată

Dacă regina ar încălca legea, ea nu ar putea fi acționată în justiție deoarece, conform legii, nu pot fi întreprinse proceduri civile și penale împotriva Suveranului.
Nu este obligată să dea informații confidențiale despre ea și familia regală celor care le cer invocând legea libertății informațiilor. Legea libertății informațiilor permite publicului, în special jurnaliștilor, să dezvăluie informații despre persoanele publice și diverse situații mai mult sau mai puțin controversate, în care aceștia sunt implicați, dar este specificat că regina și familia sa fac excepție de la această lege și nu trebuie să dezvăluie astfel de informații. Membrii familiei regale nu pot da nici măcar autografe când ies în public, și nici cu alte ocazii, pentru că semnăturile lor au caracter confidențial.

Are mai multe drepturi

Are dreptul să mănânce carne de lebadă, dacă vrea, deși în UK legea interzice consumul cărnii de lebădă. Faptul că are acest drept, nu înseamnă că o și face. Monarhia britanică deţine toate lebedele mute din apele regatului datorită unei legi adoptate în secolul al XII-lea, care interzicea oamenilor să aibă în posesie lebede sau să le mănânce. Actuala monarhie nu mănâncă lebede, aceasta doar deţine şi protejează animalele, în special cele de pe râul Tamisa şi afluenţii acestuia. În fiecare vară, casa regală face un recensământ al lebedelor, le marchează şi le verifică starea de sănătate.

Deține toți delfinii din regat

Datorită aceleiași stranii legi din secolul al XII-lea, conform căreia monarhia deține toate lebedele, monarhia deține de asemenea toți sturionii, balenele și delfinii din apele Marii Britanii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: